niedziela, 29 kwietnia 2018

Kotlety z boczniaków a'la schabowe (Boczniaki panierowane)

Ten sposób wykorzystania boczniaków zna chyba każdy. Z dodatkiem ulubionych świeżych warzyw i kaszą lub ryżem stanowi pełnowartościowy bezmięsny obiad. Przed panierowaniem grzyby można także oprószyć ulubionymi ziołami czy przyprawami.

Składniki (4 porcje)
-600 g boczniaków
-1 jajko
-bułka tarta
-sól, pieprz
-olej do smażenia

Przygotowanie
Boczniaki umyć, odłożyć na papierowy ręcznik by obeschły. Oprószyć solą i pieprzem.
W miseczce rozkłócić jajko. Grzyby maczać w jajku, bułce tartej i tak przygotowane smażyć na mocno rogrzanym oleju.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 389,9 kcal
Tłuszcz: 29,8g
Białko: 7,7g
Węglowodany: 22,6g



Smacznego :-)

10 komentarzy:

  1. Danie w całości smacznie i zdrowo wygląda ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam takich kotletów, a są świetne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasem robię, gdy mam chęć na panierowane kotleciki. Do tego obowiązkowo jakaś lekka surówka, np. z młodej kapustki. No i ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobra zmyłka :D na pewno bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie robiłam, koniecznie muszę kupić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają świetnie! Ciekawe czy mój luby by się na nie złapał :D

    OdpowiedzUsuń

Ciasto ucierane z truskawkami i płatkami migdałowymi

Słodkości bardzo rzadko u nas goszczą, a jeśli już, to właśnie w formie "suchszej" typu drożdżowe czy ucierane. O owocach sezonowy...