środa, 27 lutego 2013

Kakaowe muffinki bez jajek

Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku dziennym... Ale wtedy właśnie piekę te muffiny. Mięciutkie i wyrośnięte. Mleko w przepisie można śmiało zastąpić np. mlekiem sojowym czy ryżowym albo naparem z kawy.

Składniki
-1,5 szkl. mąki pszennej
-1 szkl. brązowego cukru
-2 łyżki kakao
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
-1 szkl. mleka
-6 łyżek oleju
-opcjonalnie dodatki (u mnie wiśnie ze słoika domowej roboty)

Przygotowanie
Suche składniki wymieszać w 1 misce, mokre w drugiej. Wszystko razem połączyć i wymieszać. Nakładać do foremek na muffinki. Piec ok. 20 minut w temp. 180st.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 237,8 kcal
Tłuszcz: 7,3g
Białko: 4g
Węglowodany: 38,7g




Smacznego! :-)

54 komentarze:

  1. Bywa, oj, bywa :) Takie babeczki to świetne rozwiązanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. musze spróbować zrobić to na kawie! <3 i to dziś! robiłaś tak może?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak :) Robiłam nawet niedawno, gdy nawet mleka nie miałam :D 1 szkl. kawy rozpuszczalnej zamiast mleka. Wychodzą pyszne :)

      Usuń
    2. A może być kawa Inka? ;D

      Usuń
    3. sądzę, że bez problemu :-) będą delikatniejsze w smaku po prostu

      Usuń
  3. oj jajka u mnie się w mig kończą, dlatego często kupuję na zapas, bo nigdy nie było tak, żeby się zmarnowały;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite. W sumie chyba bez jajek nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie i równiutko wyrosły te babeczki. Też często mam takie niespodziewane zachcianki i jakoś muszę z nimi walczyć. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł, chętnie bym zrobiła ale niestety nie mam teraz brązowego cukru:( może być zwykły czy to już nie to samo? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. babeczki są pyszne ale bardzo słodkie :)

      Usuń
  7. Ile babeczek wychodzi z tego przepisu ? :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo szybkie i bardzo smaczne! Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. SUPER PRZEPIS JAK Z NICZEGO ZROBIĆ COŚ! :)
    Dodałam troszkę kawy rozpuszczalnej, tak 2 łyżki cappuccino i 2 łyżki kakao słodkiego, bo nie miałam gorzkiego w ogóle :) a cukru dałam 0,5 szkl. o i dodałam paczuszczkę budyniu waniliowego i cukru wanil. do sypkich składników, dodałam to mleko no i wyszło super :) ...a ta modyfikacja to taka nie tylko inwencja twórcza, ale i zwyczajny brak składników, aaa i jeszcze zamiast sody dodałam drugą łyżeczkę proszku do pieczenia :D
    jestem w szoku, że wyszły po takim remixie :D :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne, właśnie przetestowałam z dodatkiem drobno posiekanego ananasa z puszki, polecam

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszny przepis!!! POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam, wyszły fajne, ale śmiesznie wyrosły im czubki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A może być zamiast cukru brązowego zwykły cukier?

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja dodałam do środka Nutelle, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja dodałam do środka banany i nutellę, a że postanowiłam zaszaleć polałam je z wierzchu czekoladą. Efekt PRZEPYSZNY!!!

      Usuń
    2. Taaa, ja dodałam banany i nutellę, a z wierzchu polałam czekoladą. PYCHOTKA!

      Usuń
    3. Taaa, ja dodałam banany i nutellę i z wierzchu polałam czekoladą. PYCHOTKA!

      Usuń
  15. Czy jeśli chcę upiec ciasto nie jako babeczki, ale w jednej dużej formie, to czas wypieku mi się zmieni ? O dużo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli użyjesz takiej samej ilości składników, to ja bym nie zmieniała :) Ew. po tym czasie można nakłuć (np. patyczkiem do szaszłyków) i sprawdzić, czy nie jest surowe. To nie biszkopt, więc nie opadnie ;) Ale sądzę, że powinno się upie.

      Pozdrawiam!:)

      Usuń
  16. A wiśnie daje pani do środka czy miesza z pozostałymi składnikami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszelkie owoce daję do środka - np. łyżka masy, owoce, łyżka masy. Albo kładę masę a owoce na wierzch, bo gdy ciasto rośnie i tak zazwyczaj owoce chowają się do środka :)

      Usuń
  17. Pyszności wyszły! Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepyszne i w sam raz dla alergików :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyszły rewelacyjne! Robiłam z kawą i moi goście - alergicy byli w siódmym niebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy może być zwykły cukier? Nie mam aktualnie brązowego a mam ochote na babeczki :3

    OdpowiedzUsuń
  21. Hej czy wyjada one na mace okriszowej lub owsiane??pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzą, ja piekę tylko na mące orkiszowej. Ostatnio zamiast kawy użyłam mleczka kokosowego z puszki i wyszły bardzo smacznie! Dzieki temu mogłam zrobić dwukolorowy wypiek. A z dodatków najczęściej używam wiorkow kokosowych lub migdałów.

      Usuń
  22. Robiłam z kawą,wyszły gorzkie.Nie wiem dlaczego?rozkroiłam i dałam dżem z czarnej porzeczki.Dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy może być mąka pełnoziarnista ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak :) Jeśli inna niż pszenna to najlepiej byłoby wymieszać z odrobiną pszennej by lepiej rosły

      Usuń
  24. Naprawdę pyszne! Urosły ,nie za słodkie,yummy!! Ja dodałam powidło śliwkowe a do drugiej tury kawałki czekolady :-) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  25. A można dodać aby urozmaicić smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka? Oczywiście, że tak :) Można wówczas dać 1 jajko na 2szklanki mąki

      Usuń
  26. Ile muffinki wychodzi z tego przepisu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis na klasyczną blaszkę, czyli 12szt :)

      Usuń
  27. Ten przepis od jakiegoś roku jest moim hitem na szybki deser;) Najbardziej lubię te muffinki z dodatkiem wiórków kokosowych albo posypane płatkami migdałowymi;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Mogę dodać mrożone maliny ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście! aj, kakaowe muffinki z malinami.. aż ślinka cieknie :)

      Usuń
  29. ja podzieliłam ciasto na 2 części jedna z kakao a druga z zmiksowanymi truskawkami ale niestety...zakalec :(

    OdpowiedzUsuń
  30. Czy mozna zamiast cukru uzyc syropu daltylowego? ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam za późną odpowiedź, jestem w trakcie przeprowadzki za granicę.
      Oczywiście, że można :) Ale przyznam szczerze, że jeszcze nie miałam okazji go używać i nie znam jego stopnia słodkości, więc nie doradzę ilości jaką trzeba by było dodać jako zamiennik :)

      Usuń
  31. Witam, dziękuję za przepis. Wyszły suuuuper!!! Zamiast kakao dałam mąkę ziemniaczaną i dodałam jagody, a na wierzch kruszonkę. Zniknęły zanim wystygły. Mniam.��

    OdpowiedzUsuń
  32. Dziękuję za przepis. Pychotki. Zniknęły zanim wystygły. Zamiast kakao, dałam mąkę ziemniaczaną oraz jagody, a na wierzch kruszonkę. Wpisuję w magiczny zeszyt. :-)

    OdpowiedzUsuń
  33. Rewelacja, proste, tanie i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  34. Babeczki są przepyszne :-D pierwsze zrobiłam wg przepisu, kolejne zmodyfikowałam. Wychodzą idealnie na mące orkiszowej i mleku bez laktozy, na wierzchu przed pieczeniem posypuję je gorzką czekoladą (czekoladą - min. 92%, a nie zamiennikiem). Dziękuję za przepis! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  35. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Paella valenciana

Pora na kolejną klasyczną paellę. Dziś specjalnie dla osób, które nie przepadają za owocami morza. Paella valenciana jest bowiem przygotowyw...