Namiastka kuchni indyjskiej, choć z mąką pszenną. Bardzo smaczne, delikatne placuszki. Przyznam szczerze, ze sama wszystkie zjadłam! ;-)
Składniki
-1 kalafior
-2 jajka
-4 łyżki mąki
-1 łyżeczka curry (łagodnej)
-1 łyżeczka kurkumy
-szczypta chilli
-1 pęczek natki kolendry
-1 pęczek natki pietruszki
-sól
-olej słonecznikowy do smażenia
na sos
-500ml jogurtu naturalnego
-1 pęczek mięty
-sok z 1/2 cytryny
-sól
Przygotowanie
Kalafior ugotować do miękkości, pokroić w małe kawałki, wrzucić do miski. Dodać mąkę, jajka, posiekane zioła, curry, kurkumę oraz szczyptę chilli. Całość dokładnie wymieszać i dodać tyle wody, by powstało gęste ciasto (ja np. nie musiałam dodawać w ogóle). Posolić do smaku.
Przygotować sos. Jogurt wymieszać z posiekaną miętą i sokiem z cytryny, posolić do smaku.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść placki, smażyć z obu stron na rumiano.
Po zdjęciu z patelni odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem jogurtowo-miętowym.
Źródło: Tesco
Smacznego! ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Musiały być przepyszne ;) Uwielbiam takie warzywne placuszki.
OdpowiedzUsuńo nie! ale narobiłaś mi smaka. Nie spocznę dopóki nie spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, chętnie bym się na takie skusiła. Z mąką z ciecierzycy byłyby pewnie jeszcze lepsze.
OdpowiedzUsuńPychota!!!!!!. Koniecznie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pychota :) W najbliższych dniach zagoszczą na moim stole ;)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł!
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie!;)
tutaj miał byc ten komentarz ;))) placuszki rewelacyjne lubie takie dania ;)
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się pomysł na sos z dodatkiem mięty
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysl:)
OdpowiedzUsuńTrzeba więcej mąki, bo się rozwalają inaczej...
OdpowiedzUsuńTrzeba dodać dwa razy więcej mąki do tego, bo inaczej się rozwalają...
OdpowiedzUsuńDziwne, bo moje się nie rozwalały. Może zależy od gatunku?
UsuńUżywałam najzwyklejszej pszennej.