Zawsze mnie zastanawiało skąd wzięła się nazwa. Danie gości u nas od wielu lat. Wszak świeżonka to danie z mięsa ze swieżo ubitej świni i nie ma za wiele wspólnego ze smażonym boczkiem z cebulą. Nie zmienia to jednak faktu, że jest przepyszne i z pewnością przypadnie od gustu wielbicielom skwarek i smażonych potraw.
Składniki (2 porcje)
-400 g surowego boczku
-3 duże cebule
-3 łyżki oleju rzepakowego
-sól, pieprz
Przygotowanie
Boczek pokroić w małe plasterki i oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w paski/piórka.
Na patelni rozgrzać olej. Wysmażyć boczek na chrupko. Dodać pokrojoną cebulę.Smażyć aż zmięknie. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Można także delikatnie obsypać cebulę cukrem. Podawać ze świeżym pieczywem.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 826 kcal
Tłuszcz: 64,1g
Białko: 51,3g
Węglowodany: 9,6g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Taki boczuś jest najlepszy mniamm :)
OdpowiedzUsuńoj takie tłuste kalorie to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że dowiedziałam się skąd nazwa dania:)
OdpowiedzUsuńSmaki mojego Połówka. Do tego dobre pieczywko i mamy pyszną kolację :)
OdpowiedzUsuńu nas też znane ale najlepsze właśnie zaraz po biciu:) Pyszne jest:)
OdpowiedzUsuńJedzonko dzieciństwa ;) zawsze przy świniobiciu mięsko szło na patelnię :) super wspomnienia ;)
OdpowiedzUsuń