Składniki (4 porcje)
-500 g wątróbki cielęcej lub jagnięcej
-1 średnia cebula
-60 g boczku
-20 g masła
-1 łyżeczka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
-4 łyżki mąki pszennej
-500 ml bulionu mięsnego
-2 łyżeczki keczupu
-sól i pieprz
Przygotowanie
Wątróbkę umyć, oczyścić, osuszyć i pokroić w paseczki lub nieduże kawałki. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać połowę (10g) masła wraz z olejem. Smażyć wątróbkę przez kilka minut. Gotową odłożyć na talerz.
Cebulę obrać i pokroić w krążki. Na tej samej patelni rozpuścić resztę masła. Smażyć cebulę około 2 minuty. Dodać pokrojony w kostkę boczek i smażyć do zeszklenia cebuli.
Cebulę z boczkiem obsypać pozostałą z obaczania wątróbki mąką, chwilę przesmażyć dokładnie mieszając. Zmniejszyć ogień. Zalać całość bulionem i dodać keczup. Dusić dobrze mieszając (sos będzie gęstniał)
Do sosu dodać wątróbkę (jeżeli patelnia jest za mała można wcześniej sos przelać delikatnie do garnka lub rondla). Gotować kilka minut mieszając, tak aby wątróbka się podgrzała w środku. Przyprawić solą i pieprzem.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami i zielonymi warzywami.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 350,9 kcal
Tłuszcz: 18,9g
Białko: 27,9g
Węglowodany: 17,6g
Smacznego ;-)
Przepis bierze udział w akcji:
Robię dokładnie tak samo, dodaję czasami małą papryczkę chili
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam wątróbki z boczkiem...muszę spróbować bo uwielbiam podroby:)
OdpowiedzUsuńWidzimy, że wątróbka jest na topie :D Fajnie, bo bardzo lubimy :D
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam wątróbki :-) Pysznie :-)
OdpowiedzUsuń