Z powstaniem tej kanapki wiąże się kilka opowieści. Ta klasyczna kanapka, ostoja wielu amerykańskich kolacji ma swoje korzenie na Południu, a dokładnie w Charleston w Południowej Karolinie. Podobnie jak wiele popularnych przepisów regionalnych, zrodziła się...w wyniku błędu, kiedy klient restauracji poprosił o „grillowaną kanapkę z serem i majonezem”. Podczas przygotowywania miska sałatki z tuńczykiem, która była nad patelnią, przewróciła się i spadła na grilowany ser i "wtopiła" w ser na chlebie. Kombinacja ta okazała się tak smaczna, że obsługa Woolworths (gdzie sytuacja miała miejsce) postanowiła dodać ją do swojego menu na lunch.
Składniki (4 porcje)
-8 kromek chleba tostowego (ew. 4 bułki)
-2 puszki tuńczyka (ok 350-400 g)
-1 gałązka selera naciowego
-1/2 małej czerwonej cebuli
-2 ogórki konserwowe
-8 plasterków sera cheddar
-1 pomidor
-1,3 szkl. majonezu
-sok z połowy limonki
-1 łyżka posiekanej natki pietruszki
-1/2 łyżeczki suszonych płatków chili lub ostra papryka
-sól, pieprz
-opcjonalnie: 2 łyżeczki masła
Przygotowanie
Majonez wymieszać z sokiem z limonki i płatkami chili. Tuńczyka odsączyć i umieścić w misce. Rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojone ogórki, seler naciowy i posiekaną drobno cebulę. i pietruszkę. Dodać sos majonezowy, wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
Na jednej kromce ułożyć dużą ilość sałatki (około 1/2 szklanki). Na wierzch położyć 2-3 plasterki pomidora i 2 plasterki sera cheddar. Czynność powtórzyć z pozostałymi trzeba porcjami.
Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do rozpuszczenia się sera - zazwyczaj 5-8 minut.
Chcąc uzyskać bardziej chrupiące i zrumienione pieczywo, zewnętrzną stronę kromek należy posmarować wcześniej masłem.
Smacznego ;-)
Mega apetycznie wygląda. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńsuper, to nie kanapka, to prawdziwa uczta :)
OdpowiedzUsuńNiby z wglądu zwykła kanapka, ale jej środek jest niezwykle smaczny :) Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, nie spotkałam się do tej pory z taką kanapką :)
OdpowiedzUsuń