Serowa to prosty sposób na kremową i sytą zupę. Z dodatkiem grzanek i pulpecików z powodzeniem może stanowić samodzielny posiłek. Zwłaszcza zimą. Wedle uznania - doprawiona mniej lub mocniej ostrą papryką świetnie rozgrzewa. Jeżeli nie przepadamy za mielonym mięsem - pulpeciki można zamienić na chrupki bekon, który także świetnie pasuje.
Składniki (4 porcje)
-1 litr bulionu
-300 g serków topionych
-1 marchew
-1 pietruszka korzeniowa
-1/2 cebuli
-500 g mięsa drobno mielonego
-1 jajko
-2-3 łyżki bułki tartej
-1 łyżka oleju
-ostra papryka
-sól, pieprz
-grzanki
Przygotowanie
Cebulę drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Zalać ciepłym bulionem. Dodać obraną i startą marchew i pietruszkę. Gotować na małym ogniu.
Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę. Formować malutkie pulpeciki i włożyć do gotującego się bulionu. Gotować około 10-15 minut. Wyjąć pulpeciki. Bulion z warzywami zmiksować.
Serki topione wyjąć z opakowań. Wkładać po kolei do gotującej się na małym ogniu zupy, często mieszając do rozpuszczenia się serków. Doprawić ostrą papryczką
Pulpeciki ponownie umieścić w garnku. Podgotować jeszcze chwilę. Podawać na gorąco posypaną grzankami.
Wartość energetyczna (1 porcja - bez grzanek)
Energia: 567,7 kcal
Tłuszcz: 37,4g
Białko: 38,2g
Węglowodany: 19,5g
Energia: 567,7 kcal
Tłuszcz: 37,4g
Białko: 38,2g
Węglowodany: 19,5g
Smacznego ;-)
bardzo lubię takie zupy
OdpowiedzUsuńPyszna i pożywna zupa. Sama też dodaje serki topione prawie do każdej zupy.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę ugotować?
OdpowiedzUsuńIntrygujący pomysł, na pewno warto spróbować :)
OdpowiedzUsuń