środa, 17 lipca 2019

Zupa serowa z pulpecikami (z serków topionych)

Serowa to prosty sposób na kremową i sytą zupę. Z dodatkiem grzanek i pulpecików z powodzeniem może stanowić samodzielny posiłek. Zwłaszcza zimą. Wedle uznania - doprawiona mniej lub mocniej ostrą papryką świetnie rozgrzewa. Jeżeli nie przepadamy za mielonym mięsem - pulpeciki można zamienić na chrupki bekon, który także świetnie pasuje.

Składniki (4 porcje)
-1 litr bulionu
-300 g serków topionych
-1 marchew
-1 pietruszka korzeniowa
-1/2 cebuli
-500 g mięsa drobno mielonego
-1 jajko
-2-3 łyżki bułki tartej
-1 łyżka oleju
-ostra papryka
-sól, pieprz
-grzanki

Przygotowanie
Cebulę drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Zalać ciepłym bulionem. Dodać obraną i startą marchew i pietruszkę. Gotować na małym ogniu.
Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę. Formować malutkie pulpeciki i włożyć do gotującego się bulionu. Gotować około 10-15 minut. Wyjąć pulpeciki.  Bulion z warzywami zmiksować. 
Serki topione wyjąć z opakowań. Wkładać po kolei do gotującej się na małym ogniu zupy, często mieszając do rozpuszczenia się serków. Doprawić ostrą papryczką
Pulpeciki ponownie umieścić w garnku. Podgotować jeszcze chwilę. Podawać na gorąco posypaną grzankami.

Wartość energetyczna (1 porcja - bez grzanek)
Energia: 567,7  kcal
Tłuszcz: 37,4g
Białko: 38,2g
Węglowodany: 19,5g


Smacznego ;-)

4 komentarze:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...