niedziela, 14 lipca 2019

Amerykańska kanapka The Polish Boy

Kolejny weekend na ukończeniu, więc i pora na następną amerykańską kanapkę. Chociaż zarówno nazwa, jak i składniki brzmią bardzo swojsko, The Polish Boy powstała w Cleveland w Ohio i do dziś można jej posmakować w wielu placówkach gastronomicznych. Grillowana lub smażona kiełbasa w bułce do hot-dogów, w towarzystwie sosu barbecue, frytek i surówki colesław podbiła podniebienia (i serca prawdopodobnie też ;)) wielu mieszkańców, a restaurator Michael Symon, wspominał o niej w programie "The Best Thing I Ever Ate" na kanale Food Network.

Składniki (2 porcje)
-2 duże bułki do hot dogów (ewentualnie półbagietki, paluchy czy podobne podłóżne pszenne pieczywo)
-2 kawałki kiełbasy (po ok 100-150 g każdy)
-1 szkl. surówki colesław
-2 ziemniaki
-sos barbeque
-olej do głębokiego smażenia + 1 łyżka oleju

Przygotowanie
Ziemniaki obrać, pokroić na frytki. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej, usmażyć frytki. odsączyć z tłuszczu.
Bułki naciąć. Kiełbaski ponacinać jak na grilla. Usmażyć na łyżce oleju lub ugrillować. W rozcięte bułki włożyć przygotowane kiełbaski. Polać sosem bbq, na wierzch ułożyć frytki, polać jeszcze odrobiną sosu. Na końcu całość przykryć surówką colesław.



Smacznego ;-)

4 komentarze:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...