Osobiście nie przepadam za kiełbasą chorizo samą w sobie, ale jako dodatek do dań sprawdza się świetnie. Dziś zapraszam na pikantną i pachnącą zupę w stylu hiszpańskim. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, za to smaczna i sycąca.
Składniki (6 porcji)
-200 g pikantnej kiełbasy chorizo
-3 czerwone papryki
-2 puszki pomidorów
-5 ząbków czosnku
-5 łyżek oliwy z oliwek
-1 cebula
-1 pszenna bagietka
-2 l bulionu
-60 g tartego sera żółtego
-opcjonalnie: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Przygotowanie
Bagietkę porwać na kawałki i podpiec w piekarniku do chrupkości.
Kiełbasę i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać oliwę. Cebulę z czosnkiem zeszklić. Dodać chorizo i paprykę. Poddusić często mieszając. Wlać pomidory i zagotować. Dodać gorący bulion i 2 garści bagietki. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Podawać z chrupiącymi kawałkami bagietki i oprószoną żółtym serem.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 483,9 kcal
Tłuszcz: 27,9g
Białko: 16,7g
Węglowodany: 38,9g
Energia: 483,9 kcal
Tłuszcz: 27,9g
Białko: 16,7g
Węglowodany: 38,9g
Smacznego ;-)
Pyszna zupka kochana :-)
OdpowiedzUsuńLubię dodatek chorizo w zupach, ma wtedy fajny smak, według mnie dużo lepszy, niż na surowo :)
OdpowiedzUsuńUpały zelżały to można skusić się na taką pikantną zupkę :)
OdpowiedzUsuńsuper zupa
OdpowiedzUsuńJak na ostro, to coś dla mnie. Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń