piątek, 19 lipca 2019

Paella Marinera

Zabieram Was w podróż kulinarną do słonecznej Hiszpanii. Sama się dziwię, że po takim okresie mieszkania w tym rejonie żaden rodzaj paelli nie trafił jeszcze na bloga. Zwłaszcza, że potrawę uwielbiam i do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zawsze przywołuje mi szalone wspomnienia z pierwszych kilku dni po naszej przeprowadzce... ;-) 

Składniki (2 porcje)
-350-400 g mieszanki owoców morza
-1 szkl. krótkoziarnistego ryżu
-2 szkl. wody
-pół cebuli
-1 ząbek czosnku
-1/2 łyżeczki szafranu
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 łyżka passaty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego
-1/2 czerwonej papryki lub pół na pół z zieloną
-sól, pieprz

Przygotowanie
Cebulę obrać i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać passatę i paprykę, przesmażyć kilka minut. Dodać owoce morza, ryż, szafran i wodę. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu około 10-15 minut (do momentu aż ryż stanie się miękki i wchłonie płyn) od czasu do czasu mieszając.





Smacznego ;-)

9 komentarzy:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...