Klasyczną niemiecką sałatkę ziemniaczaną (Kartoffelsalat) zapewne większość z Was kojarzy. Postanowiłam ją urozmaicić idąc jeszcze bardziej w gust mojego Lubego. Dodatek wędzonego boczku, który zresztą idealnie pasuje, dodaje sałatce trochę charakteru i świetnego posmaku. Sałatkę ziemniaczaną polecam zwłaszcza jako dodatek do obiadowych mięs zamiast klasycznych ziemniaków.
Składniki (4 porcje)
-600 g ziemniaków
-5 ogórków konserwowych
-1 mała cebula
-100 g wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę
-2 łyżki majonezu
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-świeży koperek
-sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę i koperek drobno posiekać. Ogórki pokroić w kostkę. Składniki umieścić w misce, dodać boczek wędzony, majonez i jogurt. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Schłodzić.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Bardzo podoba mi się ta wzbogacona wersja :)
OdpowiedzUsuńDla mnie idealna na grilla!
OdpowiedzUsuń