Dziś coś niecodziennego, trochę kalorycznego, ale pysznego. I najważniejsze, że wiąże się z miłymi wspomnieniami z domu rodzinnego. Dlaczego "grzybek, nie mam pojęcia, ale lata temu w naszym domu każdy wiedział o co chodzi :) Tani placek z kilku składników, ale jaki pyszny!
Składniki (4 porcje)
-300 g surowego boczku
-1 szkl. mąki pszennej
-1 szkl. mleka 2%
-2 jajka
-1/4 szkl. oleju
-sól, pieprz
-olej do smażenia
Przygotowanie
Boczek pokroić w małe plasterki, oprószyć solą i pieprzem.
Mąkę, mleko, jajka, 1/4 szklanki oleju, szczyptę soli zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste (gęstsze od ciasta naleśnikowego), jeśli jest taka potrzeba można dodać więcej mąki.
Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć plasterki boczku i przemsażyć je na chrupko. Gdy boczek będzie gotowy, zmnaijeszyć ogień i zalać go ciastem. Smażyć na małym lu srednim ogniu pod przykryciem aż się zetnie. Podawać na ciepło z ulubionymi sosami lub keczupem.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 819,2 kcal
Tłuszcz: 67,2g
Białko: 17,9g
Węglowodany: 37,2g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
zrobię na szybki obiad:)
OdpowiedzUsuńU mnie też się robiło grzybek, ale na słodko (bez boczku), najczęściej polany sokiem malinowym :)
OdpowiedzUsuńNie znam tego danka ale wygląda fajnie:)
OdpowiedzUsuńTrochę podobny do kapelusza grzyba i chyba stąd własnie ta nazwa. Osobiście nie znałam tej potrawy, a brzmi bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz o nim słyszę :-) Ciekawy :-)
OdpowiedzUsuńNigdy czegos takiego nie jadlam... Wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńmusi świetnie smakować ;)
OdpowiedzUsuńoo.. 1szy raz spotykam się z takim przepisem! :) Ciekawe, kaloryczne, ale wydaje się ciekawe smaku :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia robiła takie grzybki!
OdpowiedzUsuńByły pyszne.
Nie jadłam nigdy takiego :-)
OdpowiedzUsuńMoja koleżanka tez robi grzybka ale na słodko, u mnie to raczej omlet :) Takiego ze skwarkami nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie :)
OdpowiedzUsuńZ sosem pomidorowym i posypany serem musi świetnie smakować :D
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o takim grzybku, ale z pewnością zasmakowałby wielbicielom boczku ;)
OdpowiedzUsuńznam grzybka ,ale u mnie w domu robiło się go zawsze na słodko
OdpowiedzUsuń