niedziela, 14 stycznia 2018

"Grzybek", czyli placek ze skwarkami

Dziś coś niecodziennego, trochę kalorycznego, ale pysznego. I najważniejsze, że wiąże się z miłymi wspomnieniami z domu rodzinnego. Dlaczego "grzybek, nie mam pojęcia, ale lata temu w naszym domu każdy wiedział o co chodzi :)  Tani placek z kilku składników, ale jaki pyszny!

Składniki (4 porcje)
-300 g surowego boczku
-1 szkl. mąki pszennej
-1 szkl. mleka 2%
-2 jajka
-1/4 szkl. oleju
-sól, pieprz
-olej do smażenia

Przygotowanie
Boczek pokroić w małe plasterki, oprószyć solą i pieprzem.
Mąkę, mleko, jajka, 1/4 szklanki oleju, szczyptę soli zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste (gęstsze od ciasta naleśnikowego), jeśli jest taka potrzeba można dodać więcej mąki.
Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć plasterki boczku i przemsażyć je na chrupko. Gdy boczek będzie gotowy, zmnaijeszyć ogień i zalać go ciastem. Smażyć na małym lu srednim ogniu pod przykryciem aż się zetnie. Podawać na ciepło z ulubionymi sosami lub keczupem.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 819,2 kcal
Tłuszcz: 67,2g
Białko: 17,9g
Węglowodany: 37,2g


Smacznego ;-)

15 komentarzy:

  1. U mnie też się robiło grzybek, ale na słodko (bez boczku), najczęściej polany sokiem malinowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znam tego danka ale wygląda fajnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę podobny do kapelusza grzyba i chyba stąd własnie ta nazwa. Osobiście nie znałam tej potrawy, a brzmi bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz o nim słyszę :-) Ciekawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy czegos takiego nie jadlam... Wyglada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oo.. 1szy raz spotykam się z takim przepisem! :) Ciekawe, kaloryczne, ale wydaje się ciekawe smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja babcia robiła takie grzybki!
    Były pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja koleżanka tez robi grzybka ale na słodko, u mnie to raczej omlet :) Takiego ze skwarkami nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z sosem pomidorowym i posypany serem musi świetnie smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie słyszałam o takim grzybku, ale z pewnością zasmakowałby wielbicielom boczku ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. znam grzybka ,ale u mnie w domu robiło się go zawsze na słodko

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...