Lekki i prosty deser na zimno z deliaktnie wybijającym się imbirem. Podany z bitą śmietaną i trójkątami z ciasta francuskiego zachwyci każdego.
Składniki (4 porcje)
-1 kg marchwi
-200ml śmietanki 18% + kilka kropel do posmarowania ciasta francuskiego
-300ml soku pokarańczowego
-8 łyżeczek żelatyny
-8 łyżek cukru + do posypania trójkątów
-1/4 opakowania ciasta francuskiego
-imbir
-bita śmietana
Przygotowanie
Marchew umyć, obrać i ugotować na parze. Ostudzić. Do połowy dodać 150ml soku pomarańczowego, 3 łyżki cukru i szczyptę imbiru (lub mały kawałek świeżego). Zblednować. Wymieszać z 3 łyżeczkami żelatyny, zagotować. Lekko ostudzoną masę podzielić na 4 szklanki. Wstawić do lodówki do stężenia.
Gdy pierwsza warstwa stężeje do małego rondelka wlać śmietankę, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki żelatyny. Wymieszać i zagrzać do całkowitego rozpuszczenia się cukru i żelatyny. Ostudzić i podzielić na 4 szklanki (druga warstwa).
Gdy druga warstwa stężeje z drugą porcją marchwi postąpić tak jak z pierwszą. Odstawić do lodówki do stężenia. Ciasto francuskie pokroić w małę trójkąty. Posmarować odrobiną śmietanki i posypać cukrem. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Desery podawać ozdobione bitą śmietaną z wetkniętym trójkątem z ciasta francuskiego.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 443,7 kcal
Tłuszcz: 18,6g
Białko: 6,5g
Węglowodany: 58,1g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Cudny kolorek!
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentuje, powodzenia w konkursie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie))
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe desery. Narobilas mi ogromnej ochoty 💜💛💚💙 Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowy deser:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie i ten kolor :)
OdpowiedzUsuńCiekawy deser ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, nigdy nie robiłam deseru z marchewki :)
OdpowiedzUsuńCudowny kolorek ma ten deser :)
OdpowiedzUsuńTaki "Kubusiowy" deser :D Super :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na porcje witamin:)
OdpowiedzUsuńpiękny kolor ! marchewki świetnie sprawdzają się w deserach
OdpowiedzUsuń