sobota, 20 stycznia 2018

Deser marchewkowo-śmietanowy z trójkątami z ciasta francuskiego

Lekki i prosty deser na zimno z deliaktnie wybijającym się imbirem. Podany z bitą śmietaną i trójkątami z ciasta francuskiego zachwyci każdego.

Składniki (4 porcje)
-1 kg marchwi
-200ml śmietanki 18% + kilka kropel do posmarowania ciasta francuskiego
-300ml soku pokarańczowego
-8 łyżeczek żelatyny
-8 łyżek cukru + do posypania trójkątów
-1/4 opakowania ciasta francuskiego
-imbir
-bita śmietana

Przygotowanie
Marchew umyć, obrać i ugotować na parze. Ostudzić. Do połowy dodać 150ml soku pomarańczowego, 3 łyżki cukru i szczyptę imbiru (lub mały kawałek świeżego). Zblednować. Wymieszać z 3 łyżeczkami żelatyny, zagotować. Lekko ostudzoną masę podzielić na 4 szklanki. Wstawić do lodówki do stężenia.
Gdy pierwsza warstwa stężeje do małego rondelka wlać śmietankę, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki żelatyny. Wymieszać i zagrzać do całkowitego rozpuszczenia się cukru i żelatyny. Ostudzić i podzielić na 4 szklanki (druga warstwa).
Gdy druga warstwa stężeje z drugą porcją marchwi postąpić tak jak z pierwszą. Odstawić do lodówki do stężenia. Ciasto francuskie pokroić w małę trójkąty. Posmarować odrobiną śmietanki i posypać cukrem. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Desery podawać ozdobione bitą śmietaną z wetkniętym trójkątem z ciasta francuskiego.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 443,7 kcal
Tłuszcz: 18,6g
Białko: 6,5g
Węglowodany: 58,1g




Smacznego ;-)

13 komentarzy:

  1. Smakowicie się prezentuje, powodzenia w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pomysłowe desery. Narobilas mi ogromnej ochoty 💜💛💚💙 Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, nigdy nie robiłam deseru z marchewki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny kolorek ma ten deser :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł na porcje witamin:)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękny kolor ! marchewki świetnie sprawdzają się w deserach

    OdpowiedzUsuń

Ciasto ucierane z truskawkami i płatkami migdałowymi

Słodkości bardzo rzadko u nas goszczą, a jeśli już, to właśnie w formie "suchszej" typu drożdżowe czy ucierane. O owocach sezonowy...