Użycie komercyjnych napojów do marynat staje się coraz bardziej popularne. Połączenie coca-coli z ostrymi przyprawami daje bardzo ciekawy efekt. Ostro-słodkawy smak i pięknie zglazurowane soczyste mięso.
Składniki (4 porcje)
-800 g karkówki wieprzowej w plastrach
-1/2 szkl. oleju rzepakowego
-1 szkl. coca-coli
-2 ząbki czosnku
-3 łyżki musztardy
-2 łyżki keczupu (najlepiej ostry)
-czubata łyżeczka ostrej papryki
-sól, pieprz
Przygotowanie
Karkówkę umyć i osuszyć.
Do miski wlać olej i coca-colę. Dodać obrany czosnek, keczup, musztardę, paprykę, sól i pieprz. Całość zblendować. Do marynaty włożyć karkówkę i marynować całą noc w lodówce.
Wnaczyniu żaroodpornym lub innej formie do pieczenia ułożyć plastry karkówki. Piec około 40-50 minut do miękkości mięsa, od czasu do czasu polewając mięso marynatą z sosem. Podawać z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 640,0 kcal
Tłuszcz: 50,5g
Białko: 34,8g
Węglowodany: 11,5g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Ale ekstra pomysł :)
OdpowiedzUsuńSmakowity kawał mięska :)
OdpowiedzUsuńKarkówka należy do moich ulubionych mięs. Ciekawy pomysł z colą :)
OdpowiedzUsuńaż zgłodniałam,
OdpowiedzUsuńCzasem przygotowuję w podobny sposób żeberka. Taki słodki akcent do mięsa to doskonały pomysł - od czasu do czasu, oczywiście.
OdpowiedzUsuńTwoja karkówka wygląda bezbłędnie. Mam w domu kilku takich, którym by takie mięso zasmakowało:)
Ja robiłam żeberka w coca coli i były takie soczyste, teraz spróbuje z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńCiekawy i niebanalny pomysł na mięsko do obiadu :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny sposób z użyciem cocacoli :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o takim sposobie przyrządzania karkówki, ale jeszcze nie próbowałam :-)
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa smaku.Na pewno zrobię.
OdpowiedzUsuńSmakowite mięsko na obiad :)
OdpowiedzUsuńThank you for this great post.
OdpowiedzUsuń