czwartek, 11 stycznia 2018

Pieczona karkówka na ostro w coca-coli

Użycie komercyjnych napojów do marynat staje się coraz bardziej popularne. Połączenie coca-coli z ostrymi przyprawami daje bardzo ciekawy efekt. Ostro-słodkawy smak i pięknie zglazurowane soczyste mięso. 

Składniki (4 porcje)
-800 g karkówki wieprzowej w plastrach
-1/2 szkl. oleju rzepakowego
-1 szkl. coca-coli
-2 ząbki czosnku
-3 łyżki musztardy
-2 łyżki keczupu (najlepiej ostry)
-czubata łyżeczka ostrej papryki
-sól, pieprz

Przygotowanie
Karkówkę umyć i osuszyć.
Do miski wlać olej i coca-colę. Dodać obrany czosnek, keczup, musztardę, paprykę, sól i pieprz. Całość zblendować. Do marynaty włożyć karkówkę i marynować całą noc w lodówce.
Wnaczyniu żaroodpornym lub innej formie do pieczenia ułożyć plastry karkówki. Piec około 40-50 minut do miękkości mięsa, od czasu do czasu polewając mięso marynatą z sosem. Podawać z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 640,0 kcal
Tłuszcz: 50,5g
Białko: 34,8g
Węglowodany: 11,5g

Smacznego ;-)

12 komentarzy:

  1. Karkówka należy do moich ulubionych mięs. Ciekawy pomysł z colą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasem przygotowuję w podobny sposób żeberka. Taki słodki akcent do mięsa to doskonały pomysł - od czasu do czasu, oczywiście.
    Twoja karkówka wygląda bezbłędnie. Mam w domu kilku takich, którym by takie mięso zasmakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robiłam żeberka w coca coli i były takie soczyste, teraz spróbuje z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy i niebanalny pomysł na mięsko do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny sposób z użyciem cocacoli :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie, zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Słyszałam o takim sposobie przyrządzania karkówki, ale jeszcze nie próbowałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem bardzo ciekawa smaku.Na pewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń

Klops z pieczarkami

Lubicie zrobić czasem pieczeń, która nadaje się na ciepło z sosem do obiadu, a później na zimno np. na kanapki? Oprócz klasycznych mięs piec...