sobota, 6 stycznia 2018

Schab w sosie z szuszonych śliwek

Większości z nas schab i suszone śliwki kojarzą się z faszerowaną pieczenią. Te wartościwe suszone owoce na tyle świetnie komponują się z różnego rodzaju mięsami, że warto wykorzystać je także np. do sosu. Dziś zapraszam na pyszny lekko słodki schab w sosie. Podany z ziemniakami albo puree i surówką nadaje się również na rodzinny obiad w większym gronie.

Składniki (4 porcje)
-800 g schabu w plastrach
-20 suszonych śliwek
-1 duża cebula
-1 ząbki czosnku
-1 łyżeczka rozmarynu
-1 łyżczka tymianku
-2 łyżki masła
-1 łyżka oleju rzepakowego
-sól, pieprz
-1/2 szkl. wody i 2 łyżki mąki (do zagęszczenia sosu)

Przygotowanie
Schab umyć, natrzeć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło. Obsmażyć schab z obu stron.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać  olej. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać schab, zalać niedużą ilością wody (tak by schab był przykryty, ale nie pływał).
15 śliwek drobno pokroić. Dodać do garnka razem z tymiankiem i rozmarynem. Dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie, a warzywa i owoce zaczną się rozpadać (około 40-60 minut).
Wyjąć mięso, sos zblendować lub przetrzeć przez sito. Włożyć mięso z powrotem, dodać pozostałe śliwki w całości. Gotować około 15 minut.
Mąkę rozmieszać z zimną wodą. Dodać do sosu i dobrze wymieszać. Zagotować by sos zgęstniał.
Podawać z ziemniakami i surówką.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 454,2 kcal
Tłuszcz: 21g
Białko: 37,9g
Węglowodany: 28,1g


Smacznego ;-)

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam schab w sosach i aż wstyd się przyznać, ale w suszonych śliwkach jeszcze nie jadłam i nie robiłam ;)
    Koniecznie muszę spróbować :*

    OdpowiedzUsuń
  2. No takim obiadkiem to bym nie pogardziła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na podanie schabu. Z jednej strony łatwy do przygotowania a z drugiej taki niecodzienny i wręcz bym powiedziała, że wykwintny ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny pomysł na schab. Pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię połączenie śliwek i schabu - z chęcią zjadłabym taki😁

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie połączenie, zamiast schabu używam też polędwiczki :)

    OdpowiedzUsuń

Szaszłyki z mieszanego mięsa na ostro

Czy jest tu ktoś kto nie lubi szaszłyków? Odpowiednia marynata, dobrej jakości mięso - całość opieczona na grillu lub w piekarniku stanowi s...