Większości z nas schab i suszone śliwki kojarzą się z faszerowaną pieczenią. Te wartościwe suszone owoce na tyle świetnie komponują się z różnego rodzaju mięsami, że warto wykorzystać je także np. do sosu. Dziś zapraszam na pyszny lekko słodki schab w sosie. Podany z ziemniakami albo puree i surówką nadaje się również na rodzinny obiad w większym gronie.
Składniki (4 porcje)
-800 g schabu w plastrach
-20 suszonych śliwek
-1 duża cebula
-1 ząbki czosnku
-1 łyżeczka rozmarynu
-1 łyżczka tymianku
-2 łyżki masła
-1 łyżka oleju rzepakowego
-sól, pieprz
-1/2 szkl. wody i 2 łyżki mąki (do zagęszczenia sosu)
Przygotowanie
Schab umyć, natrzeć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło. Obsmażyć schab z obu stron.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać schab, zalać niedużą ilością wody (tak by schab był przykryty, ale nie pływał).
15 śliwek drobno pokroić. Dodać do garnka razem z tymiankiem i rozmarynem. Dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie, a warzywa i owoce zaczną się rozpadać (około 40-60 minut).
Wyjąć mięso, sos zblendować lub przetrzeć przez sito. Włożyć mięso z powrotem, dodać pozostałe śliwki w całości. Gotować około 15 minut.
Mąkę rozmieszać z zimną wodą. Dodać do sosu i dobrze wymieszać. Zagotować by sos zgęstniał.
Podawać z ziemniakami i surówką.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 454,2 kcal
Tłuszcz: 21g
Białko: 37,9g
Węglowodany: 28,1g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Uwielbiam schab w sosach i aż wstyd się przyznać, ale w suszonych śliwkach jeszcze nie jadłam i nie robiłam ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować :*
No takim obiadkiem to bym nie pogardziła:)
OdpowiedzUsuńAle kusząca propozycja!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na podanie schabu. Z jednej strony łatwy do przygotowania a z drugiej taki niecodzienny i wręcz bym powiedziała, że wykwintny ;)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na schab. Pozdrawiam gorąco :)
OdpowiedzUsuńKlasyczne połączenie, pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie śliwek i schabu - z chęcią zjadłabym taki😁
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie połączenie, zamiast schabu używam też polędwiczki :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy ten sos :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuń