wtorek, 30 stycznia 2018

Amerykańska kanapka BLT (American BLT Sandwich)

Kanapka BLT jest jedną z najpopularniejszych w krajach anglosaskich. Jej wdzięczna nazwa "BLT" powstała od nazw głównych składników - bekonu (bacon), sałaty (lettuce) i pomidorów (tomato). Pozostałe składniki - opieczony chleb i majonez - choć pominięte w składzie, wspaniale łączą wszystko w pożywną kanapkę.

Składniki (2 porcje)
-6 cienkich plastrów wędzonego boczku
-4 kromki chleba tostowego
-4 liście sałaty lodowej
-4 plastry pomidora
-4 łyżeczki majonezu
-świeżo mielony pieprz

Przygotowanie
Na patelni grillowej lub innej o grubym dnie, używając średniej lub małej mocy palnika, przesmażyć boczek na chrupko (kilka minut).
Na rozgrzany tłuszcz wytopiony z boczku wyłożyć chleb tostowy i zrumienić przez chwilę po obu stronach.
Jedną kromkę posmarować łyżeczką majonezu. Ułożyć sałatę, na niej 2 plastry pomidora. Delikatnie oprószyć pieprzem. Na pomidorach ułożyć 3 plastry bekonu i przykryć sałatą. Drugą kromkę chleba posmarować łyżeczką majonezu. Przykryć kanapkę.
W ten sam sposób przygotować drugą kanapkę.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 374,4 kcal
Tłuszcz: 21,8g
Białko: 11,1g
Węglowodany: 33,5g



Smacznego ;-)

Przepis bierze udział w akcji:
Kanapkownia

14 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda, z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Pysznie nadziana. Na leniwe śniadanie idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pożywna kanapka i wygląda bardzo smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna kanapka, tylko zamieniłabym chleb tostowy ja inny, bo nie jestem jego fanką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Amerykańskie kanapki mają to do siebie, że są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. umknęła mi ta akcja a smacznie się kanapki zapowiadają :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...