Składniki (4 porcje)
-1 pojedynczy filet z kurczaka
-200 g chudej wołowiny
-200 g mięsa wieprzowego (z szynki lub łopatki)
-120 g kiełbasy paprykowej (ew. zwykłej)
-1 cebula
-1/2 czerwonej papryki
-4 łyżki oleju rzepakowego
-łyżeczka słodkiej papryczki (może być wędzona)
-łyżeczka ostrej papryki
-kilka kropel tabasco lub sosu piri-piri
-2 ząbki czosnku
Przygotowanie
Mięso umyć i pokroić w drobne kawałki.
Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski. Dodać olej, przyprawy i sos tabasco/piri-piri. Całość dokłądnie wymieszać. Włożyć mięso. Marynować minimum godzinę, a najlepiej odstawić do lodówki na całą noc.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę pokroić w kostkę. Kiełbaskę paprykową pokoić w małe kawałki. Jeżeli używana jest zwykła kiełkabasa - zamarynować razem z mięsem.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać kolejno cebulę, różne rodzaje mięsa i paprykę aż do wykończenia składników. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni lub rozpalić grill. Piec/grillować około 20 minut.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 342,6 kcal
Tłuszcz: 23g
Białko: 29,1g
Węglowodany: 4,4g
Smacznego ;-)
Mniammmm....Częstuję się!
OdpowiedzUsuńAhhh, ja już nie mogę się doczekać lata i tych niekończących się gilli ze znajomymi :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością zjadła bym jednego :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię i aż mi ślinka pociekła;)
OdpowiedzUsuńOch pyszne. bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńSuper, do sezonu grillowego jeszcze daleko, ale takie szaszłyki z piekarnika też muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWow, ile tu różnych rodzajów mięsa. Mój Połówek byłby zachwycony takim obiadem, tym bardziej że uwielbia sos tabasco.
OdpowiedzUsuńPyszne szaszłyki :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! Z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłyśmy szaszłyki z wędzonego tofu <3 też pyszne wyszły :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szaszłyki, ale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuń