poniedziałek, 8 stycznia 2018

Kalafior pieczony w całości z sosem jogurtowo-pietruszkowym

Wydawać by się mogło, że tak duże warzywo nie może się dopiec dobrze w całości. Nic bardziej mylnego. Kalafior pieczony w całości jest miękki w środku z przysznie chrupiącą "skórką" na wierzchu. Podany z aromatycznym sosem stanowi smaczną i zdrową przekąskę.

Składniki (4 porcje)
-cały kalafior
-1/2 szkl. oleju rzepakowego
-sól
-100 ml jogurtu greckiego
-100 ml majonezu
-1 ząbek czosnku
-1/2 pęczka pietruszki
-sól, pieprz

Przygotowanie
Kalafior umyć, oczyścić z liści. Natrzeć olejem i obsypać solą. Dla skrócenia czasu pieczenia można wcześniej obgotować przez kilka minut. Umieścić w naczyniu do zapiekania (np. w naczyniu żaroodpornym). Piec 30-40 minut w temperaturze 180st. W czasie pieczenia polewać kalafior "sokiem" z naczynia (olej z wytapiającym się sokiem kalafiora).
Jogurt grecki wymieszać z majonezem. Dodać posiekaną drobno pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorpawić solą i pieprzem, wymieszać. Kalafior podwać gorący z sosem.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 457,5 kcal
Tłuszcz: 44,6g
Białko: 6g
Węglowodany: 7g



Smacznego ;-)

10 komentarzy:

  1. Pycha :) Piekłyśmy kiedyś kalafior i zjadłyśmy go z hummusem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam!
    Już nie mogę się doczekać sezonu na rodzime warzywa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie sosy. Z kalafiorem tworzą zgrany duet :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super pomysł, nie wpadłabym na to żeby upiec całego kalafiora :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł, muszę taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno musi być bardzo dobry, a do tego niezwykle zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam tak przygotowanego kalafiora. Wpraszam się na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda i na pewno smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam kalafiora, super sposób na jego podanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. proste a jakie pyszne, bardzo lubię kalafiora w takiej postaci :)

    OdpowiedzUsuń

Klops z pieczarkami

Lubicie zrobić czasem pieczeń, która nadaje się na ciepło z sosem do obiadu, a później na zimno np. na kanapki? Oprócz klasycznych mięs piec...