Wydawać by się mogło, że tak duże warzywo nie może się dopiec dobrze w całości. Nic bardziej mylnego. Kalafior pieczony w całości jest miękki w środku z przysznie chrupiącą "skórką" na wierzchu. Podany z aromatycznym sosem stanowi smaczną i zdrową przekąskę.
Składniki (4 porcje)
-cały kalafior
-1/2 szkl. oleju rzepakowego
-sól
-100 ml jogurtu greckiego
-100 ml majonezu
-1 ząbek czosnku
-1/2 pęczka pietruszki
-sól, pieprz
Przygotowanie
Kalafior umyć, oczyścić z liści. Natrzeć olejem i obsypać solą. Dla skrócenia czasu pieczenia można wcześniej obgotować przez kilka minut. Umieścić w naczyniu do zapiekania (np. w naczyniu żaroodpornym). Piec 30-40 minut w temperaturze 180st. W czasie pieczenia polewać kalafior "sokiem" z naczynia (olej z wytapiającym się sokiem kalafiora).
Jogurt grecki wymieszać z majonezem. Dodać posiekaną drobno pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorpawić solą i pieprzem, wymieszać. Kalafior podwać gorący z sosem.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 457,5 kcal
Tłuszcz: 44,6g
Białko: 6g
Węglowodany: 7g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Pycha :) Piekłyśmy kiedyś kalafior i zjadłyśmy go z hummusem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę się doczekać sezonu na rodzime warzywa.
Uwielbiam takie sosy. Z kalafiorem tworzą zgrany duet :)
OdpowiedzUsuńAle super pomysł, nie wpadłabym na to żeby upiec całego kalafiora :D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, muszę taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńNa pewno musi być bardzo dobry, a do tego niezwykle zdrowy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak przygotowanego kalafiora. Wpraszam się na obiad :)
OdpowiedzUsuńWygląda i na pewno smakuje pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kalafiora, super sposób na jego podanie :)
OdpowiedzUsuńproste a jakie pyszne, bardzo lubię kalafiora w takiej postaci :)
OdpowiedzUsuńZnakomicie wygląda i pewnie nie gorzej smakuję. Uwielbiam kalafiora i mogę go spożywać w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńKalafior wygląda znakomicie.
OdpowiedzUsuńWłaśnie mam dziś ochotę na kalafiora. W sumie mamy sena na świeże warzywa, więc zrobię podobnie jak Ty i mam nadzieję, że będzie równie smakowity.
OdpowiedzUsuń