czwartek, 4 stycznia 2018

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Sałatki z tuńczykiem i majonezem goszczą u nas dość często. Ta jest jedną z klasycznych, do której co jakiś czas wracamy. Prosta i smaczna, świetnie nadaje się na kolację.

Składniki (4 porcje)
-5 jaj
-2 puszki tuńczyka w sosie własnym
-5 większych ogórków konserwowych
-1 puszka kukurydzy
-pół pęczka szczypioru
-3 łyżki majonezu
-sól, pieprz

Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski.
Kukurydzę i tuńczyka odsączyć (używam tuńczyka w kawałkach, ale równie dobrze może to być sałatkowy), ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do jajek.
Szczypior drobno posiekać, dodać. Całość doprawić solą i pieprzem, dodać majonez. Dokładnie wymieszać. Schłodzić.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 277,4 kcal
Tłuszcz: 18,2g
Białko: 12,9g
Węglowodany: 13,8g




Smacznego ;-)

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej:
Rybka lubi pływać- czyli dania z ryb:)

8 komentarzy:

  1. Mój mąż ostatnio marudzi o takie sałatki :) A mnie właśnie naszła ochota na tuńczyka :) więc chyba dogodzę i jemu i sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię taką sałatkę pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha!!
    u mnie często jest podobna sałatka i równie często zmieniam ryki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie tunczyka :) Salatka prosta i smaczna.

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...