Składniki (4 porcje)
-4 steki tuńczyka
-1 mała cebula
-1 ząbek czosnku
-1/2 pęczka natki pietruszki
-3 łyżeczki wyrazistej mustardy
-1 łyżeczka białego octu winnego
-100 ml bulionu
-200 ml słodkiej śmietanki 18%
-2 łyżki masła
-2 łyżki oliwy z oliwek
-sól, pieprz cytrynowy
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Steki z tuńczyka umyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem i skropić oliwą z oliwek. Piec około 20 minut.
Cebulę i czonek obrać i posiekać. W małym garnuszku rozpuścić masło. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać bulion, ocet, musztardę, sól i pierz. Podgotować na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać śmietankę, podgotować kolejne 5 minut.
Pietruszkę umyć, oczyścić, drobno posiekać. Dodać do sosu, wymieszać i zagotować. Jeżeli sos zbyt rzadki można jeszcze odparować przez chwilę.
Podawać z ziemniakami, frytkami lub ulubioną kaszą.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 301,6 kcal
Tłuszcz: 19,7g
Białko: 24,1g
Węglowodany: 5g
Smacznego ;-)
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej:
Wspaniały noworoczny obiadek :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie jadłam tuńczyka w tej formie. Zawsze kupuję zapuszkowanego :) Pysznie wygląda Twoje danie -:)
OdpowiedzUsuńApetycznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy tuńczyka :) Chętnie byśmy zjadły go tak podanego :)
OdpowiedzUsuńRybka w takim wydaniu pyszna
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać ale jeszcze tuńczyka w wersji stek nie jadłem..
OdpowiedzUsuńSos musztardowy świetnie pasuje do rybki. Fajny i smaczny posiłek :)
OdpowiedzUsuńSmakowity obiad.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby.
Super pomysł, na pewno świetnie smakuje taka ryba :)
OdpowiedzUsuńSteki w każdej postaci wydają się świetne :) Bardzo fajny przepis. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmój mężuś byłby zadowolony z takiego obiadku :)
OdpowiedzUsuń