poniedziałek, 1 stycznia 2018

Stek z tuńczyka z sosem musztardowo-pietruszkowym

Niektóre ryby są tak chude, i zwarte, że wystarczy tylko prosty sos by wyczarować pyszne danie. Soczyste pieczone rybie mięso w towarzystwie musztardy przypadnie do gustu każdemu.

Składniki (4 porcje)
-4 steki tuńczyka
-1 mała cebula
-1 ząbek czosnku
-1/2 pęczka natki pietruszki
-3 łyżeczki wyrazistej mustardy
-1 łyżeczka białego octu winnego
-100 ml bulionu
-200 ml słodkiej śmietanki 18%
-2 łyżki masła
-2 łyżki oliwy z oliwek
-sól, pieprz cytrynowy

Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Steki z tuńczyka umyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem i skropić oliwą z oliwek. Piec około 20 minut.
Cebulę i czonek obrać i posiekać. W małym garnuszku rozpuścić masło. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać bulion, ocet, musztardę, sól i pierz. Podgotować na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać śmietankę, podgotować kolejne 5 minut.
Pietruszkę umyć, oczyścić, drobno posiekać. Dodać do sosu, wymieszać i zagotować. Jeżeli sos zbyt rzadki można jeszcze odparować przez chwilę.
Podawać z ziemniakami, frytkami lub ulubioną kaszą.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 301,6 kcal
Tłuszcz: 19,7g
Białko: 24,1g
Węglowodany: 5g



Smacznego ;-)

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej:
Rybka lubi pływać- czyli dania z ryb:)

11 komentarzy:

  1. Przyznam, że nie jadłam tuńczyka w tej formie. Zawsze kupuję zapuszkowanego :) Pysznie wygląda Twoje danie -:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy tuńczyka :) Chętnie byśmy zjadły go tak podanego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rybka w takim wydaniu pyszna

    OdpowiedzUsuń
  4. Wstyd się przyznać ale jeszcze tuńczyka w wersji stek nie jadłem..

    OdpowiedzUsuń
  5. Sos musztardowy świetnie pasuje do rybki. Fajny i smaczny posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowity obiad.
    Uwielbiam ryby.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł, na pewno świetnie smakuje taka ryba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Steki w każdej postaci wydają się świetne :) Bardzo fajny przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. mój mężuś byłby zadowolony z takiego obiadku :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...