Składniki (4 porcje)
-200 g makaronu
-500 g wątróbki (u mnie jagnięca)
-250 g pieczarek
-150 ml śmietanki
-150 ml bulionu
-1 łyżka oleju rzepakowego
-2 ząbki czosnku
-1 cebula
-1 zielona papryka
-koperek lub natka pietruszki
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę i czosnek drobno pociekać, paprykę pokroić w małą kostkę. Wszystko razem przemsażyć.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, dodać do warzyw i smażyć 5 minut.
Wątróbkę omyć, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Wyłożyć na patelnię. Smażyć wszystko razem aż wątróbka stanie się brązowa.
Dodać bulion i śmietankę. Całość dusić około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jeżeli sos będzie za rzadki można deliaktnie zagęścić mąką.
Na talerze rozłożyć makaron, Wyłożyć po porcji wątróbki z sosem. Całość posypać posiekaną natką pietruszki lub koperku.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 464,4 kcal
Tłuszcz: 15,7g
Białko: 34,5g
Węglowodany: 46g
Smacznego ;-)
Ja należę do tych osób, które lubią wątróbkę, jednak.... jadam ją jedynie przyrządzaną w jeden, chyba najbardziej tradycyjny sposób. Może pora na nowości i urozmaicenie?;)
OdpowiedzUsuńszczerze polecam! :) Kiedyś też uznawałam tylko smażoną albo pieczoną z jabłkami i cebulą.
UsuńOd kiedy wróciło mi zamiłowanie do tego składnika zaczęłam próbować innych połączeń, a także sięgnęłam po wątróbkę jagnięcą i cielęcą, które stały się teraz moimi faworytami (chudsze i kruche <3). W dziale "podroby" na blogu jest mnóstwo innych ciekawych inspiracji :)
pomysł z pewnością świetny, ale ja do wątróbki przekonać się nie mogę. Mam tylko jeden przepis, ale to tylko dzięki temu, że był gotowany na warsztatach.....cóż fanką podrobów to ja nie jestem, oj nie...
OdpowiedzUsuńU mnie Połówek bardzo lubi wątróbkę (jada głównie drobiową). Myślę, że taki makaron bardzo by mu posmakował :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, nie jadłam wątróbki w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie makarony, chyba dziś na obiad taki zrobię.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wątróbkę z pieczarkami tylko ja ją podaję z ryżem :)
OdpowiedzUsuńAle nam smaka robisz na tą wątróbkę :D
OdpowiedzUsuń