niedziela, 24 grudnia 2017

Muffinki z białą czekoladą i bananami

Muffinki są jednym z najprostszych i najbardziej uniwersalnych deserów. Kilka dodatków wystarczy by wyczarować smaczne babeczki. Dziś zapraszam na muffinki z dodatkiem białej czekolady i bananów.

Składniki (12 szt)
-2 szkl. mąki pszennej
-1/2 szkl. cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 szkl. mleka 1,5% lub 2%
-1/4 szkl oleju rzepakowego (lub innego neutralnego w smaku)
-2 jajka
-szczypta soli
-18 kostek białej czekolady 
-2 banany
-garść posiekanych migdałów

Przygotowanie
Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier) wymieszać w jednej misce. W drugiej misce połączyć mokre składniki (mleko, olej, jajka). Do dobrze wymieszanych suchych składników wlać mokre i dobrze rozmieszać łyżką. Banany pokroić w plasterki/kawałki. 
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać po 2 łyżki ciasta, potem kawałki bananów, łyżkę ciasta, po półtorej kostki czekolady, na wierzch ciasto do wykończenia. Wierzch posypać posiekanymi migdałami. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wartość energetyczna (1 sztuka)
Energia: 287 kcal
Tłuszcz: 11,64g
Białko: 5,93g
Węglowodany: 40,15g


Smacznego ;-)

8 komentarzy:

Zaproszenie do akcji kulinarnej "Domowy fastfood" + zmiany w Zielonej Kuchni

Na początku chciałabym zaprosić Was do wspólnej zabawy i przyłączenia się do akcji kulinarnej  Domowy fastfood . Jak wiadomo, niektórzy są f...