Pieczenie białej kiełbasy jest jednym z najlepszych sposobów na jej przygotowanie. Z chrupiącą skórką i pysznymi dodatkami tworzy smaczne i treściwe danie. Z jabłkami i rozmarynem jest aromatyczna i z powodzeniem nadaje się na wartościowy obiad.
Składniki (4 porcje)
-1 kg białej kiełbasy
-2 cebula
-2 jabłka (najlepiej kwaśne)
-1,5 l bulionu warzywnego
-2 łyżki oleju rzepakowego
-świeży rozmaryn
-liść laurowy, ziele angielskie
-majeranek
Przygotowanie
Bulion zagotować, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Włożyć kiełbasę, obgotować. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Cebulę pokroić w piórka. Jabłka umyć, obrać i pokroić na ósemki, wydrążyć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę, dołożyć jabłka, obsypać majerankiem i smażyć jeszcze chwilę.
Jabłka i cebulę wyłożyć na kiełbasę. Piec około 15-20 minut (do zarumienienia kiełbasy i miękkości jabłek) w temperaturze około 180 stopni.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 699,2 kcal
Tłuszcz: 54,3g
Białko: 30,9g
Węglowodany: 21,6g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
To danie w sam raz dla mojego męża, uwielbia białą kiełbasę :)
OdpowiedzUsuńo biała kiełbasa uwielbiam szczególnie na śniadanko
OdpowiedzUsuńTo u nas na Wielkanoc mama podaje taką kiełbasę :)
OdpowiedzUsuń