wtorek, 26 grudnia 2017

Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i cebulą

Pieczenie białej kiełbasy jest jednym z najlepszych sposobów na jej przygotowanie. Z chrupiącą skórką i pysznymi dodatkami tworzy smaczne i treściwe danie. Z jabłkami i rozmarynem jest aromatyczna i z powodzeniem nadaje się na wartościowy obiad.

Składniki (4 porcje)
-1 kg białej kiełbasy
-2 cebula
-2 jabłka (najlepiej kwaśne)
-1,5 l bulionu warzywnego
-2 łyżki oleju rzepakowego
-świeży rozmaryn
-liść laurowy, ziele angielskie
-majeranek

Przygotowanie
Bulion zagotować, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Włożyć kiełbasę, obgotować. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Cebulę pokroić w piórka. Jabłka umyć, obrać i pokroić na ósemki, wydrążyć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę, dołożyć jabłka, obsypać majerankiem i smażyć jeszcze chwilę.
Jabłka i cebulę wyłożyć na kiełbasę. Piec około 15-20 minut (do zarumienienia kiełbasy i miękkości jabłek) w temperaturze około 180 stopni.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 699,2 kcal
Tłuszcz: 54,3g
Białko: 30,9g
Węglowodany: 21,6g
Smacznego ;-)

3 komentarze:

  1. To danie w sam raz dla mojego męża, uwielbia białą kiełbasę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o biała kiełbasa uwielbiam szczególnie na śniadanko

    OdpowiedzUsuń
  3. To u nas na Wielkanoc mama podaje taką kiełbasę :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...