Przygotowanie (4 porcje)
-800 g karkówki w plastrach
-5 cebul
-1 opakowanie keczupu (u mnie ostry)
-sól, pieprz, papryka ostra/słodka/wędzona albo ulubiona przyprawa do mięsa (np. staropolska)
Przygotowanie
Plastry karkówki umyć, każdy delikatnie pościskać palcami. Przyprawić i odstawić do lodówki na minimum godzinę (można także zrobić to wieczorem poprzedniego dnia).
Cebule obrać, pokroić w piórka.
W naczyniu żaroodpornym wyłożyć część cebuli aby zakrywała dno, Polać keczupem. Na wierzch plastry karkówki. Układać dalej warstwowo: cebulę, keczup, karkówkę, do skończenia składników.
Piec przykryteok godziny w piekarniku rozgrzanym do 180st. Odkryć i piec jeszcze około 10 minut.
Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i ulubionymi surówkami.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 558 kcal
Tłuszcz: 26,8g
Białko: 38,6g
Węglowodany: 42,5g
Smacznego :-)
NIe znałam takiego sposobu ale nie interesuję się mięsem ;)
OdpowiedzUsuńTaka karkówka musi smakować naprawdę dobrze - Pozdrawiamy -DaPietro
OdpowiedzUsuńPycha, muszę kiedyś wypróbować :D
OdpowiedzUsuńBardzo rzadko gotuję coś z wieprzowiny, tym bardziej z karkówki. Nikt u nas za nią nie przepada. Choć zestaw z tymi ogóreczkami wygląda naprawdę apetycznie.
OdpowiedzUsuńSuper obiadek, zjadłoby się taki :-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak smacznie, że skusze się i wypróbuję Twój przepis już w ten weekend :)
OdpowiedzUsuńMmmm.... Pyszne, swojskie smaki! Bardzo dobre mięsko! <3
OdpowiedzUsuńSmacznie :-) Uwielbiam
OdpowiedzUsuń