piątek, 8 grudnia 2017

Karkówka z cebulą pieczona w keczupie

Jeden z najprostszych sposobów na karkówkę. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt jest bardzo smaczny. Soczyste miękkie mięso w pachnącym gęstym sosie. 

Przygotowanie (4 porcje)
-800 g karkówki w plastrach
-5 cebul
-1 opakowanie keczupu (u mnie ostry)
-sól, pieprz, papryka ostra/słodka/wędzona albo ulubiona przyprawa do mięsa (np. staropolska)

Przygotowanie
Plastry karkówki umyć, każdy delikatnie pościskać palcami. Przyprawić i odstawić do lodówki na minimum godzinę (można także zrobić to wieczorem poprzedniego dnia).
Cebule obrać, pokroić w piórka.
W naczyniu żaroodpornym wyłożyć część cebuli aby zakrywała dno, Polać keczupem. Na wierzch plastry karkówki. Układać dalej warstwowo: cebulę, keczup, karkówkę, do skończenia składników.
Piec przykryteok godziny w piekarniku rozgrzanym do 180st. Odkryć i piec jeszcze około 10 minut.
Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i ulubionymi surówkami.

Wartość energetyczna (1 porcja) 
Energia: 558 kcal
Tłuszcz: 26,8g
Białko: 38,6g
Węglowodany: 42,5g

Smacznego :-)

9 komentarzy:

  1. NIe znałam takiego sposobu ale nie interesuję się mięsem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka karkówka musi smakować naprawdę dobrze - Pozdrawiamy -DaPietro

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, muszę kiedyś wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo rzadko gotuję coś z wieprzowiny, tym bardziej z karkówki. Nikt u nas za nią nie przepada. Choć zestaw z tymi ogóreczkami wygląda naprawdę apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super obiadek, zjadłoby się taki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda tak smacznie, że skusze się i wypróbuję Twój przepis już w ten weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm.... Pyszne, swojskie smaki! Bardzo dobre mięsko! <3

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...