Kilka najprostszych dodatków, a efekt wychodzi wyśmienity. Pachnące faszerowane bakłażany to miła odmiana dla klasycznych potraw z mięsa mielonego.
Składniki (4 porcje)
-2 duże bakłażany
-100 g komosy ryżowej (quinoa)
-500 g mielonego mięsa
-1 mała cebula
-1 ząbek czosnku
-150 ml passaty pomidorowej
-200 g startego sera żółtego
-3 łyżki oleju rzepakowego
-zioła prowansalskie
-soł, pieprz
Przygotowanie
Bakłążany umyć, osuszyć, rozkroić na pół. Rozciętą stronę obfinie posypać solą i odłożyć na kilkanaście minut do zmięknięcia. Gdy zmiękną środek wydrążyż i odłożyć.
Komosę ryżową ugotować według przepisu na opakowaniu.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone i smażyć aż się zetnie. Dodać drobno pokrojony miąższ bakłażana, przesmażyć. Dodać komosę ryżową i passatę. Całość doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Do masy wsypać połowę sera żółtego, dokładnie wymieszać i napełnić nią wydrążone bakłażany. Posypać pozostałym serem. Piec ok. 10-15 minut (do zapieczenia sera) w temperaturze ok. 180st.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 747,8 kcal
Tłuszcz: 57,8g
Białko: 35g
Węglowodany: 20,1g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Bardzo lubię faszerowane bakłażany. Fajny pomysł z wykorzystaniem komosy :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie! ;-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe zestawienie smaków. Takie bakłażany uwielbiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania. Wesołych Świąt, pysznych dań, cudownych prezentów, rodzinnej atmosfery i szczęśliwego Nowego Roku 😍
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńŻyczę zdrowych, spokojnych i pełnych rodzinnego ciepła świąt Bożego Narodzenia 🎄
Odpoczynku od codziennego zabiegania oraz chwili zadumy, a także wszelkiej pomyślności w Nowym Roku :)
Pyszne danie, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńBakłażany to zdecydowanie moje ulubione warzywa do faszerowania <3 Wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, choć w ten sposób robię cukinię, bakłażany wydają się bardzo dobrym pomysłem. :-)
OdpowiedzUsuńo mniam! ja bakłażana przygotowuje bardzo sporadycznie, jakoś nie jestem jego fanką, ale takiego porządnie nadzianego zjadłabym z apetytem :)
OdpowiedzUsuń