piątek, 22 grudnia 2017

Bakłażany faszerowane mięsem i komosą ryżową

Kilka najprostszych dodatków, a efekt wychodzi wyśmienity. Pachnące faszerowane bakłażany to miła odmiana dla klasycznych potraw z mięsa mielonego.

Składniki (4 porcje)
-2 duże bakłażany
-100 g komosy ryżowej (quinoa)
-500 g mielonego mięsa
-1 mała cebula
-1 ząbek czosnku
-150 ml passaty pomidorowej
-200 g startego sera żółtego
-3 łyżki oleju rzepakowego
-zioła prowansalskie
-soł, pieprz

Przygotowanie
Bakłążany umyć, osuszyć, rozkroić na pół. Rozciętą stronę obfinie posypać solą i odłożyć na kilkanaście minut do zmięknięcia. Gdy zmiękną środek wydrążyż i odłożyć.
Komosę ryżową ugotować według przepisu na opakowaniu.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone i smażyć aż się zetnie. Dodać drobno pokrojony miąższ bakłażana, przesmażyć. Dodać komosę ryżową i passatę. Całość doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Do masy wsypać połowę sera żółtego, dokładnie wymieszać i napełnić nią wydrążone bakłażany. Posypać pozostałym serem. Piec ok. 10-15 minut (do zapieczenia sera) w temperaturze ok. 180st.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 747,8 kcal
Tłuszcz: 57,8g
Białko: 35g
Węglowodany: 20,1g


Smacznego ;-)

10 komentarzy:

  1. Bardzo lubię faszerowane bakłażany. Fajny pomysł z wykorzystaniem komosy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe zestawienie smaków. Takie bakłażany uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie dania. Wesołych Świąt, pysznych dań, cudownych prezentów, rodzinnej atmosfery i szczęśliwego Nowego Roku 😍

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie :)
    Życzę zdrowych, spokojnych i pełnych rodzinnego ciepła świąt Bożego Narodzenia 🎄
    Odpoczynku od codziennego zabiegania oraz chwili zadumy, a także wszelkiej pomyślności w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne danie, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bakłażany to zdecydowanie moje ulubione warzywa do faszerowania <3 Wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam, choć w ten sposób robię cukinię, bakłażany wydają się bardzo dobrym pomysłem. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. o mniam! ja bakłażana przygotowuje bardzo sporadycznie, jakoś nie jestem jego fanką, ale takiego porządnie nadzianego zjadłabym z apetytem :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...