Kulinarni pisarze donoszą, że kanapkę Patty Melt wymyśliła w latach 30, 40 lub 50 restauratorka Tina Naylor. Czy tak się stało, czy nie, pewnym jest, że Naylor i jej rodzina pomogła ją spopularyzować.
Sandwich bardzo przypadł do gustu mojemu Lubemu. Po paru ekpserymentach polecamy także wersję z dodatkiem żurawiny ze słoiczka - mała wariacja na temat tradycyjnej kanapki, ale efekt jest oszałamiający.
Składniki (2 porcje)
-4 kromki chleba żytniego
-300 g chudej mielonej wołowiny
-1 duża cebula
-4 plastry sera cheddar lub szwajcarskiego
-2 łyżki masła
-2 łyżki majonezu (można użyć masła)
-sól, pieprz
Przygotowanie
Rozgrzać łyżkę masła na patelni. Cebulę i pokroić w piórka. Zeszklić na maśle na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Odłożyć do miseczki.
W międzyczasie przełożyć mięso do miski. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i uforomować w 2 burgery.
Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą część masła. Smażyć burgery na średnim ogniu.
Chleb Posmarować cienko majonezem lub masłem (po zewnętrznej stronie). Układać Chleb, plaster sera, burger, połowę cebuli, plaster sera i druga kromka chleba (tłuszczem na zewnątrz). Całą kanapkę zgrillować na grupko lub podpiec chwilę w pikarniku.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 752,5 kcal
Tłuszcz: 47,4g
Białko: 43,5g
Węglowodany: 38,1g
Smacznego ;-)
Bardzo smaczna przekąska ;)
OdpowiedzUsuńWspaniała, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńŚwietna i treściwa ;-)
OdpowiedzUsuńPyszności. Uwielbiam cheddar. :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie poproszę!
OdpowiedzUsuńPysznie.
Same dobroci - cheddar i karmelizowana cebula *.* wygląda bardzo smacznie - aż się głodna na noc robię :p
OdpowiedzUsuńBardzo treściwa i na pewno smaczna :)
OdpowiedzUsuńkarmelizowana cebula mnie przekonuje, pycha :)
OdpowiedzUsuń