sobota, 16 grudnia 2017

Amerykańska kanapka Patty Melt

W ten słoneczny grudniowy weekend zapraszam na kolejną amerykańską kanapkę Patty Melts. Jest to prosta kanapka składająca się z wołowego burgera, karmelizowanej cebuli i amerykańskiego sera cheddar lub sera szwajcarskiego. Całość przygotowuje się w chlebie żytnim.
Kulinarni pisarze donoszą, że kanapkę Patty Melt wymyśliła w latach 30, 40 lub 50 restauratorka Tina Naylor. Czy tak się stało, czy nie, pewnym jest, że Naylor i jej rodzina pomogła ją spopularyzować.

Sandwich bardzo przypadł do gustu mojemu Lubemu. Po paru ekpserymentach polecamy także wersję z dodatkiem żurawiny ze słoiczka - mała wariacja na temat tradycyjnej kanapki, ale efekt jest oszałamiający.

Składniki (2 porcje)
-4 kromki chleba żytniego 
-300 g chudej mielonej wołowiny
-1 duża cebula
-4 plastry sera cheddar lub szwajcarskiego
-2 łyżki masła
-2 łyżki majonezu (można użyć masła)
-sól, pieprz

Przygotowanie
Rozgrzać łyżkę masła na patelni. Cebulę i pokroić w piórka. Zeszklić na maśle na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Odłożyć do miseczki.
W międzyczasie przełożyć mięso do miski. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i uforomować w 2 burgery.
Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą część masła. Smażyć burgery na średnim ogniu. 
Chleb Posmarować cienko majonezem lub masłem (po zewnętrznej stronie). Układać Chleb, plaster sera, burger, połowę cebuli, plaster sera i druga kromka chleba (tłuszczem na zewnątrz). Całą kanapkę zgrillować na grupko lub podpiec chwilę w pikarniku.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 752,5 kcal
Tłuszcz: 47,4g
Białko: 43,5g
Węglowodany: 38,1g

Smacznego ;-)

8 komentarzy:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...