Sos tzatziki kojarzy mi się z przyjemnymi spotkaniami przy grillu w rodzinnym gronie. Właśnie w takich okolicznościach najczęściej gościł w mojej rodzinie. Świetnie komponuję się z wypieczonym mięsem z rusztu. Obecnie częściej trafia na stół jako alternatywa mizerii. Mocno koperkowy z wyczuwalną nutą czosnku pasuje do większości dań obiadowych.
Składniki (4 porcje)
-1 świeży ogórek
-1/2 pęczka koperku
-naturalny jogurt grecki ok. 150g
-1 ząbek czosnku
-sól, pieprz
Przygotowanie
Ogórek umyć, obrać, zetrzeć na tarce o gruchych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek umyć i posiekać. Całość wymieszać z jogurtem greckim. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wartość energetyczna (1 porcja - ok. 90g)
Energia: 55,7 kcal
Tłuszcz: 3,8g
Białko: 2,3g
Węglowodany: 3,3g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Bardzo lubię ten sos, kojarzy mi się z wakacjami :)
OdpowiedzUsuńU mnie też bardzo często sos ten gości przy okazji grilla i różnych spotkań rodzinnych. Wszyscy lubią :)
OdpowiedzUsuńPyszny jest taki sos do pieczonych ziemniaczków :D
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych!
OdpowiedzUsuńBardzo go lubię :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry sosik :)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ten sos, prosty a jaki pyszny :)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony ;-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń