poniedziałek, 18 grudnia 2017

Dżem dyniowy

Choć pora już późna na przetwory, jeśli tylko macie okazję kupna dyni - bardzo polecam przeznaczyć ją na dżem. Słodki mocno dyniowy, rewelacyjnie sprawdza się w naleśnikach, drożdżówkach czy na kanapki z twarożkiem.

Składniki
-2 kg dyni
-6 cytryn
-5 łyżek cynamonu
-20 g cukru wanilinowego
-16 łyżek cukru


Przygotowanie
Dynię umyć, obrać, pokroić w małe kawałki i włożyć do garnka z grubym dnem. 
Dodać cukry i sok z cytryn. Całość dusić na małym ogniu około godziny często mieszając. Jeżeli "masa" jest za sucha można dodać kilka łyżek wody. 
Po tym czasie dodać cynamon i dusić ok 15-20 minut mieszając. 
Dżem przełożyć do wyparzonych i suchych słoików, zakręcać i ustawić do góry dnem do wystygnięcia.

Wartość energetyczna (1 porcja ok 30g)
Energia: 21 kcal
Tłuszcz: 0,09g
Białko: 0,37g
Węglowodany: 52g
Smacznego ;-)

12 komentarzy:

  1. takiego dżemu nigdy nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Na przetwory nigdy nie jest późna pora :) Krem z dyni zawsze i wszędzie mogę jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki ma wspaniały kolor! Z dodatkiem cynamonu musi smakować bosskooo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. My jeszcze do takiego dżemu dodajemy jabłka :D Jest pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam dynię, chętnie spróbowałabym takiego dżemu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pycha, uwielbiam wszystko co z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O rety! Jak nic robię w pierwszej wolnej chwili! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja dżem z dyńki robię trochę inaczej, ale jak będzie okazja, to chętnie wypróbuję Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń

Szaszłyki z mieszanego mięsa na ostro

Czy jest tu ktoś kto nie lubi szaszłyków? Odpowiednia marynata, dobrej jakości mięso - całość opieczona na grillu lub w piekarniku stanowi s...