Składniki
-2 kg dyni
-6 cytryn
-5 łyżek cynamonu
-20 g cukru wanilinowego
-16 łyżek cukru
Przygotowanie
Dynię umyć, obrać, pokroić w małe kawałki i włożyć do garnka z grubym dnem.
Dodać cukry i sok z cytryn. Całość dusić na małym ogniu około godziny często mieszając. Jeżeli "masa" jest za sucha można dodać kilka łyżek wody.
Po tym czasie dodać cynamon i dusić ok 15-20 minut mieszając.
Dżem przełożyć do wyparzonych i suchych słoików, zakręcać i ustawić do góry dnem do wystygnięcia.
Wartość energetyczna (1 porcja ok 30g)
Energia: 21 kcal
Tłuszcz: 0,09g
Białko: 0,37g
Węglowodany: 52g
Smacznego ;-)
takiego dżemu nigdy nie próbowałam
OdpowiedzUsuńNa przetwory nigdy nie jest późna pora :) Krem z dyni zawsze i wszędzie mogę jeść :)
OdpowiedzUsuńPyszny i piękny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńJaki ma wspaniały kolor! Z dodatkiem cynamonu musi smakować bosskooo :)
OdpowiedzUsuńMy jeszcze do takiego dżemu dodajemy jabłka :D Jest pycha :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię, chętnie spróbowałabym takiego dżemu :)
OdpowiedzUsuńpycha, uwielbiam wszystko co z dynią :)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńświetny dżem :)
O rety! Jak nic robię w pierwszej wolnej chwili! :)
OdpowiedzUsuńJa dżem z dyńki robię trochę inaczej, ale jak będzie okazja, to chętnie wypróbuję Twoją wersję :)
OdpowiedzUsuńCudowny przepis, z pewnością skorzystam! Pozdrawiam serdecznie!!!
OdpowiedzUsuńSamodzielnie przygotowane przetwory mają wiele zalet. Przede wszystkim sami wybieramy warzywa czy owoce, które chcemy przetworzyć. Często są to płody z naszego ogródka czy działki, więc mamy pewność, że są ekologiczne i naturalne.
OdpowiedzUsuń