Składniki (2 porcje)
-2 kawałki kubańskiego chleba (po ok. 20cm) albo inny płaski - np. w rodzaju ciabatty
-4 łyżeczki musztardy
-4-5 plasterków żółtego sera
-150 g ogórków konserwowych
-4-5 plasterków szynki miodowej
-150 g skrawków pieczonej wieprzowiny w stylu kubańskim*
-4-5 plasterków salami
-2 łyżeczki masła
*wieprzowina w stylu kubańskim to zazwyczaj łopatka zamarynowana z pieprzem, mielonym kminkiem, oregano, oliwą z oliwek, czosnkiem, chilli, cebulą i sokiem z pomarańczy pieczona w jednym kawałku i później krojona w skrawki. Jeżeli nie mamy możliwości przygotowania takiej wcześniej - można użyć doprawionego mięsa gulaszowego pokrojonego w mniejsze kawałki i przesmażonego na patelni grillowej z przyprawami.
Przygotowanie
Chleb kubański przekroić wzdłóż. Obie części posmarować musztardą. Ułożyć plasterki sera. Na dolną połowę ułożyć pokrojone w plasterki ogórki, szynkę, wieprzowinę, salami. Przykryć drugą częścią.
Jeżeli jest możliwość użycia prasy do panini - prasować i podgrzać w posmarowanej masłem. Jeżeli nie, masło rozgrzać na patelni grillowej. Grillować kanapkę po obu stronach dociskając ją dłonią.
Podawać na ciepło.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 928 kcal
Tłuszcz: 51,1g
Białko: 48,6g
Węglowodany: 67g
Smacznego :-)
Rewelacyjna, aż ślinka leci ��
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna! aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńPysznie przygotowałaś legendarną kanapkę.
OdpowiedzUsuńMam na nią wielką ochotę!
Lubię zapiekane bułeczki. Pyszna kanapka -:)
OdpowiedzUsuńWspaniała kanapka :D
OdpowiedzUsuńKanapka wygląda super, na pewno tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszna i sycąca :)
OdpowiedzUsuńkanapki są cudowne:)
OdpowiedzUsuńTakie kanapki to można jeść *.* Wygląda super :)
OdpowiedzUsuńWygląda reeeweelacyjnie!
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Była pyszna! po jej zjedzeniu mąż przez cały wieczór wyznawał mi miłość:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuń