niedziela, 10 grudnia 2017

Kubańska kanapka Cuban Sandwich

Po małej przerwie od kanapek powracamy do weekendowego testowania. Pora na wypełnioną po brzegi kubańską kanapkę. Cuban Sandwich powstała w kawiarniach dla kubańskich robotników w Key West i Ybor City, dwóch pierwotnych społecznościach imigrantów na Florydzie. Dopiero później trafiła do Miami, gdzie jest popularna po dziś dzień. 

Składniki (2 porcje)
-2 kawałki kubańskiego chleba (po ok. 20cm) albo inny płaski - np. w rodzaju ciabatty
-4 łyżeczki musztardy
-4-5 plasterków żółtego sera
-150 g ogórków konserwowych
-4-5 plasterków szynki miodowej
-150 g skrawków pieczonej wieprzowiny w stylu kubańskim*
-4-5 plasterków salami
-2 łyżeczki masła

*wieprzowina w stylu kubańskim to zazwyczaj łopatka zamarynowana z pieprzem, mielonym kminkiem, oregano, oliwą z oliwek, czosnkiem, chilli, cebulą i sokiem z pomarańczy pieczona w jednym kawałku i później krojona w skrawki. Jeżeli nie mamy możliwości przygotowania takiej wcześniej - można użyć doprawionego mięsa gulaszowego pokrojonego w mniejsze kawałki i przesmażonego na patelni grillowej z przyprawami.

Przygotowanie
Chleb kubański przekroić wzdłóż. Obie części posmarować musztardą. Ułożyć plasterki sera. Na dolną połowę ułożyć pokrojone w plasterki ogórki, szynkę, wieprzowinę, salami. Przykryć drugą częścią.
Jeżeli jest możliwość użycia prasy do panini - prasować i podgrzać w posmarowanej masłem. Jeżeli nie, masło rozgrzać na patelni grillowej. Grillować kanapkę po obu stronach dociskając ją dłonią.
Podawać na ciepło.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 928 kcal
Tłuszcz: 51,1g
Białko: 48,6g
Węglowodany: 67g



Smacznego :-)

13 komentarzy:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...