poniedziałek, 7 stycznia 2013

Paszteciki krucho-drożdżowe

Przepisów na paszteciki przetestowałam już sporo. Ten jest najlepszy na jaki trafiłam. Może to dlatego, że dostałam go od... mamy? :-) Paszteciki z tego przepisu smakują idealnie zarówno z farszem mięsnym, jak i bezmięsnym.

Składniki
-500 g mąki
-2 jajka
-1 żółtko
-2 łyżki śmietany
-200 g masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-20 g drożdży
-szczypta soli

Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Do mąki dodać jajka, żółtko, rozpuszczone drożdże, proszek do pieczenia, szczyptę soli, masło. Wyrobić ciasto. Rozdzielić na dwie części, rozwałkować, podzielić na prostokąty o wymiarach ok. 4x7cm. Nałożyć farsz i zwijać, posklejać i posmarować jajkiem. Poukładać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 180st. do zarumienienia.

Smacznego :-)

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie wytrawne wypieki ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja to nazwałabym je raczej paluchami :) A przepis prosty, wydaje mi się właśnie, że taki bardzo uniwersalny. Gdyby tak np. zrobić nadzienie z mielonych orzechów i karmelu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis. Juz zanotowałam i chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. I mnie spodobal sie przepis i blog ... trafilam tu szukajac przepisu na wlasnie paszteciki :) teraz "pojede" poczytac twoj blog ...pozdrawiam cieplutko / maugosha

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak! Mamine paszteciki zawsze w cenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja jak narazie szukam swojego idealnego przepisu. Twój zapiszę może to bedzie własnie ten

    OdpowiedzUsuń

Drobiowe siekane kotlety z papryką

Siekane kotlety są fajną alternatywą dla zwykłych kotletów z drobiu. Dzięki temu, że samo mięso jest krojone w małe kawałki do masy można do...