Składniki
-1,5 szkl. mąki pszennej
-1 szkl. brązowego cukru
-2 łyżki kakao
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
-1 szkl. mleka
-6 łyżek oleju
-opcjonalnie dodatki (u mnie wiśnie ze słoika domowej roboty)
Przygotowanie
Suche składniki wymieszać w 1 misce, mokre w drugiej. Wszystko razem połączyć i wymieszać. Nakładać do foremek na muffinki. Piec ok. 20 minut w temp. 180st.
Energia: 237,8 kcal
Tłuszcz: 7,3g
Białko: 4g
Węglowodany: 38,7g
Smacznego! :-)
Bywa, oj, bywa :) Takie babeczki to świetne rozwiązanie.
OdpowiedzUsuńmusze spróbować zrobić to na kawie! <3 i to dziś! robiłaś tak może?
OdpowiedzUsuńtak :) Robiłam nawet niedawno, gdy nawet mleka nie miałam :D 1 szkl. kawy rozpuszczalnej zamiast mleka. Wychodzą pyszne :)
UsuńA może być kawa Inka? ;D
Usuńsądzę, że bez problemu :-) będą delikatniejsze w smaku po prostu
Usuńoj jajka u mnie się w mig kończą, dlatego często kupuję na zapas, bo nigdy nie było tak, żeby się zmarnowały;p
OdpowiedzUsuńSmakowite. W sumie chyba bez jajek nie robiłam.
OdpowiedzUsuńMniam =)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, chętnie bym zrobiła ale niestety nie mam teraz brązowego cukru:( może być zwykły czy to już nie to samo? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbabeczki są pyszne ale bardzo słodkie :)
UsuńIle babeczek wychodzi z tego przepisu ? :D
OdpowiedzUsuńBlacha, czyli 12 szt
UsuńBardzo szybkie i bardzo smaczne! Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńSUPER PRZEPIS JAK Z NICZEGO ZROBIĆ COŚ! :)
OdpowiedzUsuńDodałam troszkę kawy rozpuszczalnej, tak 2 łyżki cappuccino i 2 łyżki kakao słodkiego, bo nie miałam gorzkiego w ogóle :) a cukru dałam 0,5 szkl. o i dodałam paczuszczkę budyniu waniliowego i cukru wanil. do sypkich składników, dodałam to mleko no i wyszło super :) ...a ta modyfikacja to taka nie tylko inwencja twórcza, ale i zwyczajny brak składników, aaa i jeszcze zamiast sody dodałam drugą łyżeczkę proszku do pieczenia :D
jestem w szoku, że wyszły po takim remixie :D :)
Świetne, właśnie przetestowałam z dodatkiem drobno posiekanego ananasa z puszki, polecam
OdpowiedzUsuńPrzepyszny przepis!!! POLECAM
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyszły fajne, ale śmiesznie wyrosły im czubki :)
OdpowiedzUsuńA może być zamiast cukru brązowego zwykły cukier?
OdpowiedzUsuńbez problemu :)
UsuńA ja dodałam do środka Nutelle, pycha!
OdpowiedzUsuńTak, ja dodałam do środka banany i nutellę, a że postanowiłam zaszaleć polałam je z wierzchu czekoladą. Efekt PRZEPYSZNY!!!
UsuńTaaa, ja dodałam banany i nutellę, a z wierzchu polałam czekoladą. PYCHOTKA!
UsuńTaaa, ja dodałam banany i nutellę i z wierzchu polałam czekoladą. PYCHOTKA!
UsuńCzy jeśli chcę upiec ciasto nie jako babeczki, ale w jednej dużej formie, to czas wypieku mi się zmieni ? O dużo?
OdpowiedzUsuńJeżeli użyjesz takiej samej ilości składników, to ja bym nie zmieniała :) Ew. po tym czasie można nakłuć (np. patyczkiem do szaszłyków) i sprawdzić, czy nie jest surowe. To nie biszkopt, więc nie opadnie ;) Ale sądzę, że powinno się upie.
UsuńPozdrawiam!:)
A wiśnie daje pani do środka czy miesza z pozostałymi składnikami?
OdpowiedzUsuńWszelkie owoce daję do środka - np. łyżka masy, owoce, łyżka masy. Albo kładę masę a owoce na wierzch, bo gdy ciasto rośnie i tak zazwyczaj owoce chowają się do środka :)
UsuńPyszności wyszły! Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne i w sam raz dla alergików :)
OdpowiedzUsuńWyszły rewelacyjne! Robiłam z kawą i moi goście - alergicy byli w siódmym niebie :-)
OdpowiedzUsuńCzy może być zwykły cukier? Nie mam aktualnie brązowego a mam ochote na babeczki :3
OdpowiedzUsuńHej czy wyjada one na mace okriszowej lub owsiane??pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWychodzą, ja piekę tylko na mące orkiszowej. Ostatnio zamiast kawy użyłam mleczka kokosowego z puszki i wyszły bardzo smacznie! Dzieki temu mogłam zrobić dwukolorowy wypiek. A z dodatków najczęściej używam wiorkow kokosowych lub migdałów.
UsuńRobiłam z kawą,wyszły gorzkie.Nie wiem dlaczego?rozkroiłam i dałam dżem z czarnej porzeczki.Dobre ;)
OdpowiedzUsuńCzy może być mąka pełnoziarnista ??
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak :) Jeśli inna niż pszenna to najlepiej byłoby wymieszać z odrobiną pszennej by lepiej rosły
UsuńNaprawdę pyszne! Urosły ,nie za słodkie,yummy!! Ja dodałam powidło śliwkowe a do drugiej tury kawałki czekolady :-) Mniam!
OdpowiedzUsuńA można dodać aby urozmaicić smak?
OdpowiedzUsuńJajka? Oczywiście, że tak :) Można wówczas dać 1 jajko na 2szklanki mąki
UsuńIle muffinki wychodzi z tego przepisu ?
OdpowiedzUsuńprzepis na klasyczną blaszkę, czyli 12szt :)
UsuńTen przepis od jakiegoś roku jest moim hitem na szybki deser;) Najbardziej lubię te muffinki z dodatkiem wiórków kokosowych albo posypane płatkami migdałowymi;)
OdpowiedzUsuńMogę dodać mrożone maliny ? :)
OdpowiedzUsuńoczywiście! aj, kakaowe muffinki z malinami.. aż ślinka cieknie :)
Usuńja podzieliłam ciasto na 2 części jedna z kakao a druga z zmiksowanymi truskawkami ale niestety...zakalec :(
OdpowiedzUsuńCzy mozna zamiast cukru uzyc syropu daltylowego? ��
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za późną odpowiedź, jestem w trakcie przeprowadzki za granicę.
UsuńOczywiście, że można :) Ale przyznam szczerze, że jeszcze nie miałam okazji go używać i nie znam jego stopnia słodkości, więc nie doradzę ilości jaką trzeba by było dodać jako zamiennik :)
Witam, dziękuję za przepis. Wyszły suuuuper!!! Zamiast kakao dałam mąkę ziemniaczaną i dodałam jagody, a na wierzch kruszonkę. Zniknęły zanim wystygły. Mniam.��
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Pychotki. Zniknęły zanim wystygły. Zamiast kakao, dałam mąkę ziemniaczaną oraz jagody, a na wierzch kruszonkę. Wpisuję w magiczny zeszyt. :-)
OdpowiedzUsuńRewelacja, proste, tanie i pyszne!
OdpowiedzUsuńBabeczki są przepyszne :-D pierwsze zrobiłam wg przepisu, kolejne zmodyfikowałam. Wychodzą idealnie na mące orkiszowej i mleku bez laktozy, na wierzchu przed pieczeniem posypuję je gorzką czekoladą (czekoladą - min. 92%, a nie zamiennikiem). Dziękuję za przepis! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń