Chyba nic tak pozytywnie nie nastraja, jak poranne pieczenie. A jak na dodatek są to pięknie wyrośnięte śniadaniowe muffinki.... Zapieczone chrupiące z wierzchu, a w środku kryją... pysznego tuńczyka i biały ser. Idealne na śniadanie, ale i również do jedzenia z kubkiem zupy :-) Twaróg można równie dobrze zamienić na ser feta, czy pleśniowy lazur. Wtedy smak będzie nieco bardziej wyrazisty.
Składniki
-2 szkl. mąki gryczanej
-1 jajko
-1 szkl. mleka
-garść ulubionych ziół
-1/2 łyżeczki soli
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-ok 4-5 łyżek oleju (ja użyłam tego z tuńczyka)
-puszka tuńczyka w oleju (Do przygotowania tych muffinków użyłam tuńczyka w oliwie z oliwek firmy Callipo)
-kostka twarogu
Przygotowanie
Twaróg przełożyć do miseczki, pognieść widelcem, przyprawić do smaku. Tuńczyka pokroić w kawałki.
Suche składniki ciasta (łącznie z ziołami) wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Całość połączyć i wymieszać. Do blachy wyłożonej papilotkami wlewać po 1 łyżce ciasta. Na wierzch kłaść po łyżeczce twarogu i kwałku tuńczyka. Przykrywać drugą łyżką ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 30 minut.
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Bardzo podoba mi się Twój pomysł! Ser z tuńczykiem jadłam jako pastę do pieczywa, ale jako nadzienie muffinek, jeszcze nie.
OdpowiedzUsuńOjej, ojej, ojej! To coś dla mnie! Wytrawne muffinki i do tego z tuńczykiem! Mniam!!!
OdpowiedzUsuń