sobota, 30 marca 2013

Penne zapiekane z brokułami i sosem śmietanowo-serowym

Przez dni brokuł uśmiechał się do mnie z lodówki, a ja za nic nie wiedziałam co z nim zrobić. Aż w końcu przedświąteczny harmider wymusił szybki i syty obiad. I tak powstało zapiekane penne z brokułami i sosem śmietanowo-serowym. Posiłek dla zabieganych potrzebujących dużej dawki energii na dłuższy czas :-)

Składniki
-ok. 200g makaronu penne (do przygotowania dania użyłam makaronu firmy Arrighi)
-1 duży brokuł
-ok. 80g startego żółtego sera
-150ml śmietany
-sól, pieprz
-1 jajko
-3 łyżki mleka
-oliwa z oliwek
-2 ząbki czosnku.

Przygotowanie
Makaron ugotować al dente, odcedzić.
Brokuły podzielić na małe różyczki i ugotować do miękkości.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony czosnek. Dodać brokuły. Poddusić chwilę razem by przeszły aromatem.
Przygotować sos: Wymieszać śmietanę, ser, jajko, mleko, czosnek z patelni. Przyprawić do smaku.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, przykryć brokułami. Całość zalać sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st. przez około 30 minut.

Smacznego! :-)

5 komentarzy:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...