Kolejna propozycja z cyklu podróży po Europie. Mały przystanek w Katalonii, gdzie akurat mieszkam. Pyszny delikatny dorsz w sosie z warzywami. Serwowany z jajkiem z powodzeniem może pojawić się także na Wielkanocnym stole.
Składniki (4 porcje)
-600 g dorsza
-2 cebule
-5 pomidorów
-250 g groszku (używam mrożonego)
-4 karczochy
-500 g ziemniaków
-3 jajka
-1 szkl. białego wina lub bulionu z łyżką octu
-3 ząbki czosnku
-liść laurowy
-natka pietruszki
-4 nitki szafranu
-oliwa z oliwek
-sól, pieprz
Przygotowanie
Karczochy przekroić na ćwiartki i oczyścić (można także użyć mrożonych już pokrojonych). Na patelni rozgrzać olej, odrobinę więcej niż samo zakrycie dna. Smażyć kilka minut. Odłożyć na talerz by obciekły z tłuszczu.
Dorsza umyć, pokroić na 4 porcje. Obtoczyć w mące i 1 rozkłóconym jajku i smażyć na tym samym oleju przez chwilę. Odłożyć.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać i posiekać. W dużym rondlu lub garnku o grubszym dnie rozgrzać 2 łyżki oliwy. Włożyć przygotowane warzywa. Poddusić chwilę. Zalać winem lub bulionem z octem, dodać listek laurowy. Poddusić kilka minut do zredukowania. Dodać około 1,5 szklanki wody. Gotować 5 minut.
Ziemniaki obrać i pokroć w kostkę. Do gotującego się na średnim ogniu sosu dodać rybę, karczochy, ziemniaki, groszek. Dusić około 30 minut w zależności od miękkości ziemniaków czy oczkiwanej gęstości sosu. Doprawić solą i pieprzem według uznania.
Pozostałe dwa jajka ugotować na twardo. Rybę podawać z ugotowaną połówką jajka, posypaną posiekaną natką pietruszki i szczyptą szafranu.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 639,9 kcal
Tłuszcz: 20,6g
Białko: 45,2g
Węglowodany: 65g
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
uwielbiam dorsza! ten przepis brzmi super smacznie :) tylko Tobie to łatwo zrobić pyszne danie jak masz dostęp do świeżych, pysznych ryb.....te u nas (w Wawie) to różnej jakości niestety....no i wybór dużo mniejszy :(
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Przepis wydaje się być prosty, więc na pewno po świątecznym przejedzeniu skorzystam z niego i zrobię takiego dorsza jeszcze w tym tygodniu! :)
OdpowiedzUsuńO, mniam, mniam:)
OdpowiedzUsuńDaleko zawędrowałaś :)
OdpowiedzUsuńRadosnego ostatniego dnia Świąt :)
Bardzo ciekawie się zapowiada! Myślę, że rybka podana w ten sposób musi smakować super :)
OdpowiedzUsuńDorsz w takim wydaniu przemawia do mnie jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na dorsza.
OdpowiedzUsuńFajny przepis na rybę, bardzo śródziemnomorski :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się super! :)
OdpowiedzUsuńDawno ryby nie robiłam, a przepis łatwy i ryba smakowita!
OdpowiedzUsuńTak podaną rybkę to by się zjadło :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na rybę, wypróbuję ten przepis na pewno :)
OdpowiedzUsuń