Składniki (4 porcje)
-1 1/2 szkl. długoziarnistego białego ryżu
-250 g wątróbki drobiowej
-250 g mielonego mięsa wieprzowego
-1 duża cebula lub 2 małe
-1/2 zielonej papryki
-2 pałeczki selera naciowego
-2 szkl. bulionu drobiowego
-3 łyżki oliwy z oliwek
-listek laurowy
-1 łyżeczka przyprawy cajun (lub po szczypcie: soli, suszonego czosnku, papryki, pieprzu, suszonej cebuli, cayenne, oregano, tymianku)
Przygotowanie
Wątróbkę oczyścić, pokroić w małe kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Paprykę i seler naciowy pokroić w małe kawałki. Oliwę rozgrzać na patelni. Zeszklić cebulę, dodać wątróbkę, przemsazyć. Dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut. Gdy się zetnie dodać pokrojone warzywa i przesmażyć chwilę.
Przełożyć do garnka. Dodać ryż i listek laurowy. Doprawić przyprawą cajun (lub mieszanką przypraw) i dodać listek laurowy. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu do miękkości ryżu (ok. 15-20 minut) od czasu do czasu mieszając. Jeżeli istnieje taka potrzeba podlać wodą. Przykryć i odstawić na kilka minut do wchłonięcia reszty płynu. Podawać posypany natką pietruszki.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 509,6 kcal
Tłuszcz: 22,1g
Białko: 34,4g
Węglowodany: 54,8g
Śmieszna nazwa :D Ale, taka która przyciąga :P
OdpowiedzUsuńAle super! Nie myślałam,że wątróbka pasuje z ryżem...
OdpowiedzUsuńOryginalna nazwa ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie wątróbka i mięso mielone.
OdpowiedzUsuńSpróbuję zrobić taki farsz do pierożków. Twoje danie na pewno jest smakowite. Pozdrawiam gorąco -:)
Uwielbiam wpisy z których dowiaduję się nowych rzeczy :)
OdpowiedzUsuńNazwa bardzo intrygująca, a danie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńLubimy wątróbkę, więc chętnie zjadłybyśmy to danie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe sposób na wątróbkę :) Robiłam kiedyś ryż z krewetkami po kreolsku, oni chyba lubią takie ryżowe jednogarnkowe dania :)
OdpowiedzUsuń