poniedziałek, 9 kwietnia 2018

"Brudny" ryż z Nowego Orleanu, czyli nowoorleański Dirty Rice z wątróbką

Dirty rice to tradycyjna potrawa zapoczątkowana przez Kreoli. Nazwa pochodzi od koloru, który uzyskuje pierwotnie biały ryż po przyrządzeniu z wątóbką i mieloną wieprzowiną.  Brudny ryż występuje najczęściej w kreolskich regionach południowej Luizjany, jednak można go znaleźć również w innych obszarach Ameryki Południowe, gdzie określany jest jako kurczak z ryżem lub sos ryżowy.

Składniki (4 porcje)
-1 1/2 szkl. długoziarnistego białego ryżu
-250 g wątróbki drobiowej
-250 g mielonego mięsa wieprzowego
-1 duża cebula lub 2 małe
-1/2 zielonej papryki
-2 pałeczki selera naciowego
-2 szkl. bulionu drobiowego
-3 łyżki oliwy z oliwek
-listek laurowy
-1 łyżeczka przyprawy cajun (lub po szczypcie: soli, suszonego czosnku, papryki, pieprzu, suszonej cebuli, cayenne, oregano, tymianku)

Przygotowanie
Wątróbkę oczyścić, pokroić w małe kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Paprykę i seler naciowy pokroić w małe kawałki. Oliwę rozgrzać na patelni. Zeszklić cebulę, dodać wątróbkę, przemsazyć. Dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut. Gdy się zetnie dodać pokrojone warzywa i przesmażyć chwilę.
Przełożyć do garnka. Dodać ryż i listek laurowy. Doprawić przyprawą cajun (lub mieszanką przypraw) i dodać listek laurowy. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu do miękkości ryżu (ok. 15-20 minut) od czasu do czasu mieszając. Jeżeli istnieje taka potrzeba podlać wodą. Przykryć i odstawić na kilka minut do wchłonięcia reszty płynu. Podawać posypany natką pietruszki.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 509,6 kcal
Tłuszcz: 22,1g
Białko: 34,4g
Węglowodany: 54,8g



Smacznego :-)

8 komentarzy:

  1. Śmieszna nazwa :D Ale, taka która przyciąga :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super! Nie myślałam,że wątróbka pasuje z ryżem...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie wątróbka i mięso mielone.
    Spróbuję zrobić taki farsz do pierożków. Twoje danie na pewno jest smakowite. Pozdrawiam gorąco -:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wpisy z których dowiaduję się nowych rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nazwa bardzo intrygująca, a danie apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubimy wątróbkę, więc chętnie zjadłybyśmy to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe sposób na wątróbkę :) Robiłam kiedyś ryż z krewetkami po kreolsku, oni chyba lubią takie ryżowe jednogarnkowe dania :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...