Składniki (4 porcje)
-350 g naturalnego tofu
-500 g liści szpinaku
-1 cebula
-1 duży pomidor
-2,5 cm kawałek świeżego imbiru
-2 ząbki czosnku
-3 łyżeczki oliwy z oliwek
-1 łyżeczka ziarenek kminku
-1 łyżeczka czarnej gorczycy
-1/2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka kurkumy
-1 łyżeczka chilli
-1 łyżeczka garam masala
Przygotowanie
Tofu pokroić w 2 cm kostki. Ulożyć na włożonej papierem do pieczenia blaszcze. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
W miseczce wymieszać 2 łyżeczki oliwy z kurkumą i solą. Obtoczyć w tej mieszance podpieczone tofu. Piec nastepne 20 minut.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy. Wysypać kminek i gorczycę i podsmażyć 30 sekund. Dodać pociekaną cebulę. Podsmażyć 5 minut. Dodać obrany i starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli i smażyć kilka minut. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dodać do zeszklonej cebuli.
Stopniowo dodawać garściami liście szpinaku i smażyć mieszając. Dodać garam masala i dokładnie wymieszać. Dodać upieczone tofu, wymieszać. Doprawić do smaku solą. Przesmażyć kilka minut. Podawać z ryżem basmati lub chlebkami naan.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 202,5 kcal
Tłuszcz: 11,2g
Białko: 14,9g
Węglowodany: 9,9g
Przepis bierze udział w akcji:
Oj tofu to nie dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńKiedyś natrafiłam na książkę z indyjskimi przepisami...juz same zdjęcia intensywnie "pachniały" chociaż przyprawy nie były jakieś specjalnie egzotyczne :)
OdpowiedzUsuńGdzieś później wykorzystywałam podobne mieszanki i zawsze danie czy mięsne, czy nie miało taki fantastyczny, oryginalny smak, zapach i w ogóle :)
Brzmi wspaniałe. U Ciebie zawsze można zobaczyć coś ciekawego ❤
OdpowiedzUsuńDziękujemy za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie :-)
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda to danie
OdpowiedzUsuńZ chęcią byśmy spróbowały takie orientalne danie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kuchnię hinduską! Dzięki za podpowiedź, teraz mogę spróbować coś takiego ugotować :) będzie jak w restauracji :)
OdpowiedzUsuńps. brakuje mi tylko takich metalowych, specjalnych miseczek :)
OdpowiedzUsuńo taaak! saag powinno się podawać w podgrzanych miseczkach :)
Usuń