W przeciwieństwie do mojej drugiej połówki uwielbiam mięso drobiowe. im prosciej przygotowane - tym lepiej. Wystarczy 6 podstawowych składników, by stworzyć smaczny obiad z soczystym i aromatycznym mięsem. Sekretem są świeże zioła i dojrzałe pomidory z dobrego źródla.
Składniki (4 porcje)
-podwojny filet z kurczaka
-5-6 dojrzałych pomiudorów, najlepiej rzymskich
-3 ząbki czosnku
-garść świeżej bazylii
-1/4 szkl. oliwy z oliwek
-3 łyżki masła
Przygotowanie
Filet umyć, oczyścić, rozkroić na pół i każdą połowę dodatkowo wzdłóż. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwe z oliwek. Smazyć filet po kilka minut z każdej strony. Odłożyć na talerz.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Liście bazyli opłukać, czosnek obrać i przecisnąć przez praske lub drobno pokroić.
Na tą samą patelnię z oliwą wylożyć pomidory i podsmażyć aż się rozpadną. Dodać czosnek i masło i smazyć mieszając aż masło się rozpuści. Do sosu włożyć filet kurczaka. Poddusić około 10 minut. Dodać świeżą bazylię. Poddusić 3-4 minuty. Podawać z makaronem.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 311,5 kcal
Tłuszcz: 22,3g
Białko: 22,8g
Węglowodany: 3,9g
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Pożywnie :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak przygotowany filet smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie, jak zwykle zresztą :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :)pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWspaniały i szybki obiad :)
OdpowiedzUsuńjaki prosty i smaczny przepis!
OdpowiedzUsuńMasło dodaje świetnego posmaku. Super przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :-)
OdpowiedzUsuń