niedziela, 15 kwietnia 2018

Filet kurczaka w sosie pomidorowo-maślanym z bazylią

W przeciwieństwie do mojej drugiej połówki uwielbiam mięso drobiowe. im prosciej przygotowane - tym lepiej. Wystarczy 6 podstawowych składników, by stworzyć smaczny obiad z soczystym i aromatycznym mięsem. Sekretem są świeże zioła i dojrzałe pomidory z dobrego źródla.

Składniki (4 porcje)
-podwojny filet z kurczaka
-5-6 dojrzałych pomiudorów, najlepiej rzymskich
-3 ząbki czosnku
-garść świeżej bazylii
-1/4 szkl. oliwy z oliwek
-3 łyżki masła

Przygotowanie
Filet umyć, oczyścić, rozkroić na pół i każdą połowę dodatkowo wzdłóż. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwe z oliwek. Smazyć filet po kilka minut z każdej strony. Odłożyć na talerz.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Liście bazyli opłukać, czosnek obrać i przecisnąć przez praske lub drobno pokroić.
Na tą samą patelnię z oliwą wylożyć pomidory i podsmażyć aż się rozpadną. Dodać czosnek i masło i smazyć mieszając aż masło się rozpuści. Do sosu włożyć filet kurczaka. Poddusić około 10 minut. Dodać świeżą bazylię. Poddusić 3-4 minuty. Podawać z makaronem.


Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 311,5 kcal
Tłuszcz: 22,3g
Białko: 22,8g
Węglowodany: 3,9g


Smacznego :-)

8 komentarzy:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...