piątek, 6 kwietnia 2018

Pomidorowo-paprykowe burgery z serem cheddar i marynowaną papryką

Z racji, że mój Luby uwielbia domowe fast foody burgery goszczą u nas dość często. Ostatnio robiłam bułki z suszonymi pomidorami i oliwkami i postanowiliśmy wykrozystać je także w tej formie. Końcowe połączenie smaków wyszło nieziemskie. Mocno pomidorowe, mocno paprykowe, syte i pachnące.

Składniki (4 porcje)
-4 bułki z suszonymi pomidorami i oliwkami
-500 g mielonego mięsa wołowego
-mały kawałek świeżej papryki
-kilka kawałków marynowanej papryki
-4 plastry sera cheddar
-4 liście sałaty lodowej
-2 łyżki suszonej cebulki
-łyżka majonezu
-3 łyżki keczupu
-kilka kropli tabasco
-słodka i ostra papryka
-zioła prowansalskie
-sól, pieprz
-olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie
Mięso przełożyć do miski. Świeżą paprykę drobno pokroić, dodać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem i paprykami i dokładnie wyrobić. Uformować 4 burgery.
W kubeczku przygotować sos. Majonez wymieszać z keczupem i tabasco, dodać zioła prowansalskie i dokładnie wymieszać.
Olej rozgrzać na patelni. Burgery smażyć z obu stron do ulubionego stopnia wysmażenia. Odłożyć na ręcznik papierowy.
Bułki rozkroić. Obie połówki posmarować sosem. Górną posypać suszoną cebulką. Na dolną układać kolejno pokrojoną w paski marynowaną paprykę, burger, ser cheddar, sałatę. Przykryć górną połówką.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 853,3 kcal
Tłuszcz: 57,8g
Białko: 35,3g
Węglowodany: 45,7g




Smacznego :-)

7 komentarzy:

  1. Super burgery, trudno się nie skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym zjadła takiego burgera! Na prawdę już dawno ich nie konsumowałam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba się skusić,wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój luby też uwielbia burgery :) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń

Klops z pieczarkami

Lubicie zrobić czasem pieczeń, która nadaje się na ciepło z sosem do obiadu, a później na zimno np. na kanapki? Oprócz klasycznych mięs piec...