czwartek, 19 kwietnia 2018

Klops z pieczarkami

Lubicie zrobić czasem pieczeń, która nadaje się na ciepło z sosem do obiadu, a później na zimno np. na kanapki? Oprócz klasycznych mięs pieczonych w całości fajnym rozwiązaniem są pieczenie z mięsa mielonego. Wedle uznania lub okazji można je urozmaicić dorbnymi dodatkami - wetkniętymi gotowanymi jajkami lub warzywami. U mnie ostatnio gościła w wersji pachnącej pieczarkami.

Składniki (8 porcji)
-800 g mieszanego mięsa mielonego
-200 g pieczarek
-2 jajka
-1 czerstwa bułka pszenna
-1 cebula
-sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie
Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Pieczarki i cebulę obrac, drobno posiekać. Mięso mielone umieścić w misce, dodać bulkę, pieczarki, cebulę, jajka. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylożyć masę do foremki. Piec około 60 minut w temperaturze 200 stopni.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 192,6 kcal
Tłuszcz: 8,8g
Białko: 22,3g
Węglowodany: 5,8g


Smacznego :-)

Przepis bierze udział w akcji:
Pieczarkowy Tydzień 2018

8 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie wygląda. Będę musiała zrobić. Pozdrawiam serdecznie ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny dodatek do kanapek lub obiad. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pieczarkowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Klopsy to nie moja bajka ale to tradycyjne danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię, ale w wersji wege :) ta zdecydowanie dla mojego męża :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne jest takie pieczone mięso i bardzo uniwersalne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie klopsy, i na obiad i na kanapki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak robimy wegetariański pasztecik to chętnie używamy też pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...