Niesamowicie pomidorowe, o pięknym kolorze i zapachu. Idealnie na śniadanie, smakują wyśmienicie nawet z samym naturalnym serkiem. Pomimo, że są naturalne i bez konserwantów, pozostają miękkie przez kilka dni, a później odzyskują ją po kilku minutach w piekarniku.
Składniki (10 sztuk)
-500 g mąki pszennej
-1 jajko
-1 łyżeczka soli
-100 g suszonych pomidorów w oliwie
-15 g świeżych drożdży
-łyżka miodu
-1 szkl. ciepłej wody
-garść posiekanej świeżej bazylii
-3 łyżki oliwy po pomidorach
-70 g oliwek
-mleko do posmarowania
Przygotowanie
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać miód i zalać letnią wodą. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Zaczyn wymieszać. Dodać mąkę, oliwę, sól i jajko. Kilka razy zamieszać. Dodać pokrojone drobno pomidory, oliwki i bazylię. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1-2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Formować bułki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 244,8 kcal
Tłuszcz: 6,7g
Białko: 6,7g
Węglowodany: 39,2g
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Na pewno smaczne te bułeczki!
OdpowiedzUsuńNa pewno dodatki wzbogacają smak pieczywa ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam smak i zapach domowego pieczywa:)
OdpowiedzUsuńfajny przepis:)
Dawno nie piekłam bułek w domu. Narobiłaś mi smaku :) Z suszonymi pomidorami i oliwkami muszą smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła taką bułeczkę na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPysznie, moje smaki, a wyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńRobię czasem bardzo podobne. Nieraz dodaję także troszkę przecieru z pomidorów do ciasta, dzięki czemu nabierają ładnego koloru.
OdpowiedzUsuńTak jak piszesz posmarowane z samym serkiem albo prawdziwym masłem to musi być miazga :D
OdpowiedzUsuńnie znałam bloga :) pyszne tutaj!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować te bułeczki <3 na pewni idealnie smakują prosto wyjęte z piekarnika i tylko posmarowane masełkiem :)
OdpowiedzUsuńPyszności bułeczki, z moimi pomidorkami, mniamm.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne te bułeczki i świetne dodatki! :)
OdpowiedzUsuńDomowe bułeczki są przepyszne :-)
OdpowiedzUsuń