środa, 4 kwietnia 2018

Bułki z suszonymi pomidorami i oliwkami

Niesamowicie pomidorowe, o pięknym kolorze i zapachu. Idealnie na śniadanie, smakują wyśmienicie nawet z samym naturalnym serkiem. Pomimo, że są naturalne i bez konserwantów, pozostają miękkie przez kilka dni, a później odzyskują ją po kilku minutach w piekarniku.

Składniki (10 sztuk)
-500 g mąki pszennej
-1 jajko
-1 łyżeczka soli
-100 g suszonych pomidorów w oliwie
-15 g świeżych drożdży
-łyżka miodu
-1 szkl. ciepłej wody
-garść posiekanej świeżej bazylii
-3 łyżki oliwy po pomidorach
-70 g oliwek
-mleko do posmarowania

Przygotowanie
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać miód i zalać letnią wodą. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Zaczyn wymieszać. Dodać mąkę, oliwę, sól i jajko. Kilka razy zamieszać. Dodać pokrojone drobno pomidory, oliwki i bazylię. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1-2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Formować bułki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 244,8 kcal
Tłuszcz: 6,7g
Białko: 6,7g
Węglowodany: 39,2g


Smacznego :-)

13 komentarzy:

  1. Na pewno dodatki wzbogacają smak pieczywa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam smak i zapach domowego pieczywa:)
    fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie piekłam bułek w domu. Narobiłaś mi smaku :) Z suszonymi pomidorami i oliwkami muszą smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym zjadła taką bułeczkę na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie, moje smaki, a wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię czasem bardzo podobne. Nieraz dodaję także troszkę przecieru z pomidorów do ciasta, dzięki czemu nabierają ładnego koloru.

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak jak piszesz posmarowane z samym serkiem albo prawdziwym masłem to musi być miazga :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie muszę wypróbować te bułeczki <3 na pewni idealnie smakują prosto wyjęte z piekarnika i tylko posmarowane masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności bułeczki, z moimi pomidorkami, mniamm.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajne te bułeczki i świetne dodatki! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowe bułeczki są przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...