sobota, 21 kwietnia 2018

Pieczeń jajeczno-pieczarkowa

Prosta i delikatna pieczeń świetnie nadaje się do podania z sosem do obiadu na ciepło (np. z sosem pieczarkowym), jak i na zimno na kanapki. Może stać się również świetną propozycją na Wielkanocny stół.
Przepis na blachę keksówkę o wymiarach okolo 30x10cm.

Składniki (10 porcji)
-12 jajek
-300 g pieczarek
-1 duża cebula
-4 łyżki startego żółtego sera
-1 pęczek szczypiorku
-3/4 szkl. bułki tartej
-4 łyżki gęstej śmietany
-2 łyżki oleju rzepakowego
-1-2 łyżki majonezu
-sól
-pieprz

Przygotowanie
10 jajek ugotować na twardo. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki i cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju. Szczypiorek drobno posiekać.
Ugotowane jajka drobno pokroić i połączyć z cebulą i pieczarkami. Wbić 2 jajka dodać ser, majonez, bułe tartą, szczypior, śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 60 minut w temperaturze około 200 stopni.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 191,2 kcal
Tłuszcz: 11,8g
Białko: 11,6g
Węglowodany: 9,4g



Smacznego :-)

Przepis bierze udział w akcji:
Pieczarkowy Tydzień 2018

12 komentarzy:

  1. Mam podobny przepis na liście rzeczy do zrobienia. Czuję się zmotywowana po Twoim wpisie. Pieczeń wygląda bardzo apetycznie. Nie zapomnij dodać do akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda. Pozdrawiam gorąco ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie mięsa 2w1 :)
    fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł. Myślę, że taka pieczeń na kanapce smakowałaby super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś dla mnie :) Uwielbiam takie pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O ta pieczeń jest idealnie w naszym guście :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł na bezmięsną pieczeń :) wiosną i latem częściej sięgam po takie przepisy, niż te mięsne, więc ta wersja w sam raz pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis! Całkiem w moim stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zaciekawił mnie ten przepis, na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. cieszę się, że bierzesz udział w fajnych akcjach durszlakowych, bo Twoje przepisy są jasne i łatwo się z nich gotuje :) tak trzymaj!

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...