Przepis na blachę keksówkę o wymiarach okolo 30x10cm.
Składniki (10 porcji)
-12 jajek
-300 g pieczarek
-1 duża cebula
-4 łyżki startego żółtego sera
-1 pęczek szczypiorku
-3/4 szkl. bułki tartej
-4 łyżki gęstej śmietany
-2 łyżki oleju rzepakowego
-1-2 łyżki majonezu
-sól
-pieprz
Przygotowanie
10 jajek ugotować na twardo. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki i cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju. Szczypiorek drobno posiekać.
Ugotowane jajka drobno pokroić i połączyć z cebulą i pieczarkami. Wbić 2 jajka dodać ser, majonez, bułe tartą, szczypior, śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 60 minut w temperaturze około 200 stopni.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 191,2 kcal
Tłuszcz: 11,8g
Białko: 11,6g
Węglowodany: 9,4g
Smacznego :-)
Przepis bierze udział w akcji:
Mam podobny przepis na liście rzeczy do zrobienia. Czuję się zmotywowana po Twoim wpisie. Pieczeń wygląda bardzo apetycznie. Nie zapomnij dodać do akcji ;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda. Pozdrawiam gorąco ❤
OdpowiedzUsuńJajecznie :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie mięsa 2w1 :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis:)
Fajny pomysł. Myślę, że taka pieczeń na kanapce smakowałaby super :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie :) Uwielbiam takie pieczenie :)
OdpowiedzUsuńO ta pieczeń jest idealnie w naszym guście :D
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na bezmięsną pieczeń :) wiosną i latem częściej sięgam po takie przepisy, niż te mięsne, więc ta wersja w sam raz pasuje :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Całkiem w moim stylu :)
OdpowiedzUsuńZaciekawił mnie ten przepis, na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńAle pyszna, moje smaki :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że bierzesz udział w fajnych akcjach durszlakowych, bo Twoje przepisy są jasne i łatwo się z nich gotuje :) tak trzymaj!
OdpowiedzUsuń