Kurczak w sosie cytrynowym to ciekawa, prosta, lekka i orzeźwiająca propozycja na letni obiad. Z mocno wyczuwalną nutą cytrusów świetnie komponuje się z ryżem i np. surówką z selera.
Składniki (4 porcje)
-podwójny filet z kurczaka
-1 cytryna
-1/2 cebuli
-100ml śmietanki UHT
-1 szklanka bulionu
-garść rodzynek
-1 łyżeczka mąki pszennej
-sól, pieprz
-2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie
Filet z piersi kurczaka umyć i oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki, obsypać solą i pieprzem.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni (można użyć grillowej) rozgrzać olej. Cebulę zeszklić, dodać kawałłki kurczaka i obsmażyć delikatnie z obu stron. Przełożyć do małego garnka. Zalać bulionem. Gotować około 20 minut. Dodać rodzynki, skórkę otartą z cytryny i sok z całej cytryny. Dusić na małym ogniu około kilka minut. Wlać śmietankę, gotować kolejne kilka minut. Mąkę rozrobić z odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu, zagotować mieszając az delikatnie zgęstnieje. Podawać z ryżem.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 258,4 kcal
Tłuszcz: 15,1g
Białko: 23,3g
Węglowodany: 7,9g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Pierwszy raz spotykam się z takim połączeniem :)
OdpowiedzUsuńJa często robię kurczaka w sosie cytrynowym z kaparami, ale rodzynki to miła, słodka odmiana :-)
OdpowiedzUsuńFajnie przygotowane mięsko i podoba mi się dodatek rodzynek. Ja podobnie, jak Beata, robię mięso w sosie cytrynowym z dodatkiem kaparów.
OdpowiedzUsuń