piątek, 27 kwietnia 2018

Filet kurczaka w sosie cytrynowym z rodzynkami

Kurczak w sosie cytrynowym to ciekawa, prosta, lekka i orzeźwiająca propozycja na letni obiad. Z mocno wyczuwalną nutą cytrusów świetnie komponuje się z ryżem i np. surówką z selera. 

Składniki (4 porcje)
-podwójny filet z kurczaka
-1 cytryna
-1/2 cebuli
-100ml śmietanki UHT
-1 szklanka bulionu
-garść rodzynek
-1 łyżeczka mąki pszennej
-sól, pieprz
-2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie
Filet z piersi kurczaka umyć i oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki, obsypać solą i pieprzem.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni (można użyć grillowej) rozgrzać olej. Cebulę zeszklić, dodać kawałłki kurczaka i obsmażyć delikatnie z obu stron. Przełożyć do małego garnka. Zalać bulionem. Gotować około 20 minut. Dodać rodzynki, skórkę otartą z cytryny i sok z całej cytryny. Dusić na małym ogniu około kilka minut. Wlać śmietankę, gotować kolejne kilka minut. Mąkę rozrobić z odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu, zagotować mieszając az delikatnie zgęstnieje. Podawać z ryżem.

Wartość energetyczna (1 porcja) 
Energia: 258,4 kcal
Tłuszcz: 15,1g
Białko: 23,3g
Węglowodany: 7,9g 

Smacznego ;-)

3 komentarze:

  1. Pierwszy raz spotykam się z takim połączeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja często robię kurczaka w sosie cytrynowym z kaparami, ale rodzynki to miła, słodka odmiana :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie przygotowane mięsko i podoba mi się dodatek rodzynek. Ja podobnie, jak Beata, robię mięso w sosie cytrynowym z dodatkiem kaparów.

    OdpowiedzUsuń

Ciasto ucierane z truskawkami i płatkami migdałowymi

Słodkości bardzo rzadko u nas goszczą, a jeśli już, to właśnie w formie "suchszej" typu drożdżowe czy ucierane. O owocach sezonowy...