wtorek, 17 kwietnia 2018

Pomidorowe naleśniki z serkiem i wędzonym łososiem

Naleśniki to jedna z niewielu rzeczy, do których mam słabość jeśli chodzi o jedzenie. Naleśniki są dobre na wszystko. Na śniadanie, na kolację, na obiad, na chandrę, na smutki małe i duże... Dotego uniwersalne i szybskie w przygotowaniu. Ostatnio gościły u nas na pomidorowo z pysznym kremowym serkiem i zdrowym lososiem.

Składniki (4 porcje)
-1 szkl. mąki pszennej
-1 szkl. mleka
-200ml passaty pomidorowej
-0,5 szkl. oleju
-2 jajka
-szczypta soli
-1/2 lyżeczki oregano
-150 g serka śmietankowego do smarowania
-150 g wędzonego łososia

Przygotowanie
W misce umieścić mąkę, mleko, passatę, jajka, oregano, szczyptę soli i olej. Całość zmiksować na ciasto. Usmażyć na suchej patelni około 8 nalesników.
Gotowe naleśniki smarować serkiem, na wierzch układać wędzonego łososia. Zwijać w ruloniki. Podawać polane ulubionym sosem (u mnie serowy roquefort).

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 404,9 kcal
Tłuszcz: 22,1g
Białko: 19,7g
Węglowodany: 30,8g




Smacznego :-)

12 komentarzy:

  1. Pyszności, jak pięknie podane naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak nadziane naleśniki super sprawdziłyby się jako drugie śniadanie do pudełka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny i z pewnością smaczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje naleśniki mają piękny kolor, na pewno smakują wyśmienicie ❤

    OdpowiedzUsuń
  5. takich jeszcze nie próbowałem, super pomysł. muszę wypróbować przepis, brzmi ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mi smaku narobiłaś! Taki obiad zjadłabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie wytrawne naleśniki też bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy pomysł na wykorzystanie passaty pomidorowej, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Łosoś i naleśniki brzmi super :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...