Naleśniki to jedna z niewielu rzeczy, do których mam słabość jeśli chodzi o jedzenie. Naleśniki są dobre na wszystko. Na śniadanie, na kolację, na obiad, na chandrę, na smutki małe i duże... Dotego uniwersalne i szybskie w przygotowaniu. Ostatnio gościły u nas na pomidorowo z pysznym kremowym serkiem i zdrowym lososiem.
Składniki (4 porcje)
-1 szkl. mąki pszennej
-1 szkl. mleka
-200ml passaty pomidorowej
-0,5 szkl. oleju
-2 jajka
-szczypta soli
-1/2 lyżeczki oregano
-150 g serka śmietankowego do smarowania
-150 g wędzonego łososia
Przygotowanie
W misce umieścić mąkę, mleko, passatę, jajka, oregano, szczyptę soli i olej. Całość zmiksować na ciasto. Usmażyć na suchej patelni około 8 nalesników.
Gotowe naleśniki smarować serkiem, na wierzch układać wędzonego łososia. Zwijać w ruloniki. Podawać polane ulubionym sosem (u mnie serowy roquefort).
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 404,9 kcal
Tłuszcz: 22,1g
Białko: 19,7g
Węglowodany: 30,8g
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Pyszności, jak pięknie podane naleśniki :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe!
OdpowiedzUsuńTak nadziane naleśniki super sprawdziłyby się jako drugie śniadanie do pudełka :)
OdpowiedzUsuńJak ładnie podane ^_^
OdpowiedzUsuńFajny i z pewnością smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńTwoje naleśniki mają piękny kolor, na pewno smakują wyśmienicie ❤
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńtakich jeszcze nie próbowałem, super pomysł. muszę wypróbować przepis, brzmi ciekawie
OdpowiedzUsuńAle mi smaku narobiłaś! Taki obiad zjadłabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuńTakie wytrawne naleśniki też bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na wykorzystanie passaty pomidorowej, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńŁosoś i naleśniki brzmi super :)
OdpowiedzUsuń