poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z ziołami

Polędwiczka wieprzowa to świetny pomysł na obiad lub kolację. Bardziej soczysta i aromatyczna niż kurczak, a równie chuda. Zamarynowana dzień wcześniej polędwiczka jest szczególnie uniwersalna, ponieważ może być grillowana, pieczona lub smażona. Jest to łatwy sposób na uzyskanie prawdziwego smaku, a jednocześnie prostego i szybkiego obiadu. Dziś trafiła u nas do sosu pieczarkowego, który poza kilkunastoma minutami zaangażowania zrobił się praktycznie sam.

Składniki (4 porcje)
-1 kg polędwiczki wieprzowej
-300 g pieczarek
-5 ząbków czosnku
-2 łyżeczki ziół prowansalskich
-1/4 szkl. oliwy z oliwek
-2 łyżki oliwy z oliwek
-3 łyżeczki masła
-2 średnie cebule
-1 łyżka mąki
-2 szkl. bulionu
-1/2 szkl. wytrawnego wina
-100 ml śmietanki kremówki
-sól, pieprz
-natka pietruszki

Przygotowanie
3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Dodać zioła prowansalskie i oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszać. Mieszanką natrzeć polędwiczkę i pozostawić na noc w lodówce.
Mięso wyjąć z lodówki, pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Każdy kawalek delikatnie przycisnąć dłonią. Oprószyć solą i pieprzem
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i masło. Smażyć kawalki mięsa po kilka minut z każdej strony. Przełożyć do garnka. Wlać wino. Podgotować kilka minut na małym ogniu.
Cebulę obrać, posiekać, pozostałe 2 ząbki czosnku przecinąć przez praske lub posiekać. Na tym samym tłuszczu zeszklić oliwę z czosnkiem. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć aż się zrumienią. Całośc przełożyć do garnka. Zalać bulionem, wymieszać. Gotować około 30 minut. Dodać garśćposiekanej natki pietruszki i śmietankę. Gotować 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania. Makę rozrobić z odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu, przegotować aby sie delikatnie zagęścił. Podawać z makaronem i natką pietruszki.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 573,1 kcal
Tłuszcz: 30,7g
Białko: 56,6g
Węglowodany: 15,7g


Smacznego :-)

Przepis bierze udział w akcji:
Pieczarkowy Tydzień 2018

5 komentarzy:

  1. Ciekawe danie i połączenie smaków! prezentuje się bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste, szybkie i pyszne. No i jest winko, a ono nadaje fajnego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na polędwiczkę, bardzo lubię to mięso :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twój przepis brzmi super. Ja mam problem z tym kawałkiem mięsa, bo to coś podawanego w restauracjach, gdzie kucharz nie umie gotować....

    OdpowiedzUsuń

Tarta po włosku z wołowiną i pomidorami

Pachnąca latem tarta w stylu włoskim. Syta, z mięsem, warzywami i serem. Idealna na śniadanie, obiad czy kolację. Na talerzu prezentuje się ...