Ciasto na budyniach zagościło u nas zupełnie przypadkiem w ramach wykorzystania zalegających budyni w proszku i towarzyszyło nam przez całą wielkanoc. Z powodzeniem można upiec je w formie na babkę i udekorować wedlug gustu. Cięższe i o zwartej konsystencji, ale wspaniale swieże i kruche. Połączone z polewą z mlecznej czekolady i płatkami migdałowymi świetnie pasuje do popołudniowej kawy.
Ciasto piekłam w formie keksówce ok 30x10cm
Składniki (10 porcji)
-1,5 szkl. mąki
-3/4 szkl. cukru
-cukier wanilinowy
-4 budynie smietankowe
-6 jajek
-1 kostka margaryny
-10 łyzek oleju
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao
-100 g mlecznej czekolady
-100 ml śmietanki UHT
-garść płatków migdałowych
Przygotowanie
Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek dopieczenia, mąkę, budynie, olej i żółtka. Miksować na małej mocy, pod koniec dodać rozpuszczoną margaryne i jeszcze chwilę miksować.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i zmiksować. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wykładać na smiane porcje ciasta jasnego i ciemnego. Piec w 160 stopniach około 80-90 minut.
Czekoladę połamać na małe kawałki, umieścić w rondelku. Dodać śmietankę. Na małym ogniu ogrzewać do rozpuszczenia często mieszając. Ostudzone ciasto polać powstałą polewą i posypać płatkami migdałowymi. Pozostawić do zastygnięcia.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 600,8 kcal
Tłuszcz: 40,4g
Białko: 9,5g
Węglowodany: 48,8g
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Wygląda bardzo smacznie :) Fajne są te pręgi :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne to ciasto
OdpowiedzUsuńWzorek wyszedł przepiękny :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta zebry :)
OdpowiedzUsuńnie piekę ciast, ale ten przepis brzmi tak prosto, że chyba się każdemu uda!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, urocze te wzorki :)
OdpowiedzUsuńNa budyniach, super pomysł. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, zjadła bym teraz kawałek :)
OdpowiedzUsuńWygląda super i na pewno tak smakuje! :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że pięknie się prezentuje, to jeszcze musi rewelacyjnie smakować :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z wykorzystaniem budyni :) na pewno pyszne :) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCoś dla mojego Połówka. On uwielbia właśnie takie ciasta.
OdpowiedzUsuńSuper ciacho, porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńAle piękne zawijasy Ci wyszły!
OdpowiedzUsuń