środa, 25 kwietnia 2018

Dwukolorowe ciasto na budyniach

Ciasto na budyniach zagościło u nas zupełnie przypadkiem w ramach wykorzystania zalegających budyni w proszku i towarzyszyło nam przez całą wielkanoc. Z powodzeniem można upiec je w formie na babkę i udekorować wedlug gustu. Cięższe i o zwartej konsystencji, ale wspaniale swieże i kruche. Połączone z polewą z mlecznej czekolady i płatkami migdałowymi świetnie pasuje do popołudniowej kawy.
Ciasto piekłam w formie keksówce ok 30x10cm

Składniki (10 porcji)
-1,5 szkl. mąki
-3/4 szkl. cukru
-cukier wanilinowy
-4 budynie smietankowe
-6 jajek
-1 kostka margaryny
-10 łyzek oleju
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao
-100 g mlecznej czekolady
-100 ml śmietanki UHT
-garść płatków migdałowych

Przygotowanie
Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek dopieczenia, mąkę, budynie, olej i żółtka. Miksować na małej mocy, pod koniec dodać rozpuszczoną margaryne i jeszcze chwilę miksować.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i zmiksować. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wykładać na smiane porcje ciasta jasnego i ciemnego. Piec w 160 stopniach około 80-90 minut.
Czekoladę połamać na małe kawałki, umieścić w rondelku. Dodać śmietankę. Na małym ogniu ogrzewać do rozpuszczenia często mieszając. Ostudzone ciasto polać powstałą polewą i posypać płatkami migdałowymi. Pozostawić do zastygnięcia.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 600,8 kcal
Tłuszcz: 40,4g
Białko: 9,5g
Węglowodany: 48,8g

Smacznego :-)

13 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie :) Fajne są te pręgi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wzorek wyszedł przepiękny :D

    OdpowiedzUsuń
  3. nie piekę ciast, ale ten przepis brzmi tak prosto, że chyba się każdemu uda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne, urocze te wzorki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na budyniach, super pomysł. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, zjadła bym teraz kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda super i na pewno tak smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie dość, że pięknie się prezentuje, to jeszcze musi rewelacyjnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł z wykorzystaniem budyni :) na pewno pyszne :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Coś dla mojego Połówka. On uwielbia właśnie takie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale piękne zawijasy Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń

Francuska zupa cebulowa

Gdy chłód i szaruga za oknem sięgamy po sycące i rozgrzewające dania. Francuska zupa cebulowa nadaje się do tego idealnie. Chociaż prosta i ...