środa, 25 kwietnia 2018

Dwukolorowe ciasto na budyniach

Ciasto na budyniach zagościło u nas zupełnie przypadkiem w ramach wykorzystania zalegających budyni w proszku i towarzyszyło nam przez całą wielkanoc. Z powodzeniem można upiec je w formie na babkę i udekorować wedlug gustu. Cięższe i o zwartej konsystencji, ale wspaniale swieże i kruche. Połączone z polewą z mlecznej czekolady i płatkami migdałowymi świetnie pasuje do popołudniowej kawy.
Ciasto piekłam w formie keksówce ok 30x10cm

Składniki (10 porcji)
-1,5 szkl. mąki
-3/4 szkl. cukru
-cukier wanilinowy
-4 budynie smietankowe
-6 jajek
-1 kostka margaryny
-10 łyzek oleju
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao
-100 g mlecznej czekolady
-100 ml śmietanki UHT
-garść płatków migdałowych

Przygotowanie
Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek dopieczenia, mąkę, budynie, olej i żółtka. Miksować na małej mocy, pod koniec dodać rozpuszczoną margaryne i jeszcze chwilę miksować.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i zmiksować. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wykładać na smiane porcje ciasta jasnego i ciemnego. Piec w 160 stopniach około 80-90 minut.
Czekoladę połamać na małe kawałki, umieścić w rondelku. Dodać śmietankę. Na małym ogniu ogrzewać do rozpuszczenia często mieszając. Ostudzone ciasto polać powstałą polewą i posypać płatkami migdałowymi. Pozostawić do zastygnięcia.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 600,8 kcal
Tłuszcz: 40,4g
Białko: 9,5g
Węglowodany: 48,8g

Smacznego :-)

13 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie :) Fajne są te pręgi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wzorek wyszedł przepiękny :D

    OdpowiedzUsuń
  3. nie piekę ciast, ale ten przepis brzmi tak prosto, że chyba się każdemu uda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne, urocze te wzorki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na budyniach, super pomysł. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, zjadła bym teraz kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda super i na pewno tak smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie dość, że pięknie się prezentuje, to jeszcze musi rewelacyjnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł z wykorzystaniem budyni :) na pewno pyszne :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Coś dla mojego Połówka. On uwielbia właśnie takie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale piękne zawijasy Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...