wtorek, 1 maja 2018

Steki wołowe duszone z suszonymi śliwkami i tymiankiem

Mimo, że dodatek suszonych śliwek do mięsa jest bardzo popularny, mam do niego słabość. Steki wołowe duszone z wytrawnym winem, świeżym tymiankiem i śliwkami są niesamowicie soczyste i smaczne. W ten sam sposób przygotowywałam także mięso z królika i muszę przyznać, że również pasuje idealnie.

Składniki (4 porcje)
-4 steki wołowe
-1 łyżeczka masła
-2-3 szalotki
-150 g suszonych śliwek
-1 ząbek czosnku
-1 szkl. wytrawnego białego wina (można zastąpić szklanką bulionu wymieszanego z łyżką octu winnego)
-kilka gałązek świeżego tymianku
-2 łyżki oliwy z oliwek
-listek laurowy
-sól, pieprz

Przygotowanie
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Steki obsmażyć delikatnie z obu stron. Odłożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekane cebulki i czosnek. Przełożyć do rondla. Zalać winem, podgotować na małym ogniu kilka minut czesto mieszając.
Do przygotowanej bazy włożyć steki, suszone śliwki, liść laurowy, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Gotować około 45 minut aż mięso zmięknie. W razie potrzeby podlewać delikatnie bulionem lub wodą.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 446,9 kcal
Tłuszcz: 21,4g
Białko: 32,8g
Węglowodany: 27,6g


Smacznego ;-)

5 komentarzy:

  1. Steków co prawda nie jadam, ale tymianek uwieeelbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja na smaczne danie. Mięso wołowe należy do jednych z moich ulubionych. Twoje steki wyglądają niezwykle soczyście, aż chce się jeść oczami ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa propozycja na rodzinny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno steków nie jadłam, czas nadrobić! :)

    OdpowiedzUsuń

Tarta po włosku z wołowiną i pomidorami

Pachnąca latem tarta w stylu włoskim. Syta, z mięsem, warzywami i serem. Idealna na śniadanie, obiad czy kolację. Na talerzu prezentuje się ...