wtorek, 31 października 2017

Kurczak czosnkowy z brokułami

Kurczak z dużą ilością czosnku to jeden z moich ulubionych. Niesamowicie aromatyczny, ale wciąż delikatny z chrupiącą zglazurowaną skórką. Mała odmiana dla osób lubiących tradycyjnego pieczonego kurczaka

Składniki (2 porcje)
-2 ćwiartki z kurczaka
-główka czosnku (albo 2-3 łyżki Allioli i 2 ząbki czosnku)
-3 łyżki oliwy
-sól i pierz
-500g  brokułów

Przygotowanie
Ćwiartki oczyścić, umyć. Odłożyć 2 ząbki czosnku, pozostałe obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać oliwę i doprawić solą i pieprzem. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć kurczaka i włożyć na min. godzinę do lodówki. Jeżeli używamy allioli - pastą allioli smarujemy dokładnie kurczaka i tak odkładamy do lodówki (bez przygotowywania marynaty).
Po tym czasie do naczynia żaroodpornego wyłożyć umyte i podzielone na różyczki brokuły (można także użyć mrożonych). Na brokułach ułożyć kurczaka. Pozostałe 2 ząbki czosnku obrać i pokroić w plasterki, obłożyć nimi kurczaka. Piec około godziny w temperaturze 180st. Podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 655,3 kcal
Tłuszcz:26,9g
Białko: 36,7g
Węglowodany:14g

Smacznego :-)

6 komentarzy:

  1. Kurczak i czosnek - piękne połączenie :) a brokuły wieńczą dzieło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieraz idę przez klatkę i zachwycam się zapachem kurczaka z czosnkiem u sąsiadów. Czosnek to najlepsza przyprawa do kurczaka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka! Uwielbiam kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie połączenia smakowe. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Amerykańska kanapka Luther Burger

Jeżeli ktoś lubi dziwne połączenia, a na pewno wytrawno-słodkie, ta kanapka z pewnością przypadnie mu do gustu. Gdy zdecydowaliśmy się sprób...