Kurczak z dużą ilością czosnku to jeden z moich ulubionych. Niesamowicie aromatyczny, ale wciąż delikatny z chrupiącą zglazurowaną skórką. Mała odmiana dla osób lubiących tradycyjnego pieczonego kurczaka
Składniki (2 porcje)
-2 ćwiartki z kurczaka
-główka czosnku (albo 2-3 łyżki Allioli i 2 ząbki czosnku)
-3 łyżki oliwy
-sól i pierz
-500g brokułów
Przygotowanie
Ćwiartki oczyścić, umyć. Odłożyć 2 ząbki czosnku, pozostałe obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać oliwę i doprawić solą i pieprzem. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć kurczaka i włożyć na min. godzinę do lodówki. Jeżeli używamy allioli - pastą allioli smarujemy dokładnie kurczaka i tak odkładamy do lodówki (bez przygotowywania marynaty).
Po tym czasie do naczynia żaroodpornego wyłożyć umyte i podzielone na różyczki brokuły (można także użyć mrożonych). Na brokułach ułożyć kurczaka. Pozostałe 2 ząbki czosnku obrać i pokroić w plasterki, obłożyć nimi kurczaka. Piec około godziny w temperaturze 180st. Podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 655,3 kcal
Tłuszcz:26,9g
Białko: 36,7g
Węglowodany:14g
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Kurczak i czosnek - piękne połączenie :) a brokuły wieńczą dzieło :)
OdpowiedzUsuńPyszne udka :)
OdpowiedzUsuńNieraz idę przez klatkę i zachwycam się zapachem kurczaka z czosnkiem u sąsiadów. Czosnek to najlepsza przyprawa do kurczaka!
OdpowiedzUsuńPychotka! Uwielbiam kurczaka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenia smakowe. Mniam :)
OdpowiedzUsuń